Do roku 2020 prudko stúpne počet skríningov v boji proti rakovine

TASR
Európska komisia dnes oznámila, že v období rokov 2010-2020 by v EÚ malo dôjsť k “prudkému nárastu skríningov rakoviny prsníka, krčka maternice, hrubého čreva a konečníka”. Z doterajších prieskumov vyplýva, že vďaka úzkej spolupráci medzi EÚ a jednotlivými členskými štátmi v boji proti rakovine sa podarilo zlepšiť mieru skríningov uvedených typov rakoviny.
Európska komisia dnes oznámila, že v období rokov 2010-2020 by v EÚ malo dôjsť k “prudkému nárastu skríningov rakoviny prsníka, krčka maternice, hrubého čreva a konečníka”. Z doterajších prieskumov vyplýva, že vďaka úzkej spolupráci medzi EÚ a jednotlivými členskými štátmi v boji proti rakovine sa podarilo zlepšiť mieru skríningov uvedených typov rakoviny.Tieto informácie vyplývajú zo správy o pokroku dosiahnutom v rámci Európskeho partnerstva o rakovine a na základe odporúčaní Rady EÚ o skríningu rakoviny z roku 2003.

Prevažná väčšina členských štátov únie – 25 z 28 – splnila stanovený cieľ zavedením Národného onkologického plánu. V rámci dohodnutej stratégie EÚ je do roku 2020 naplánovaných vyše 500 miliónov skríningových vyšetrení prsníka, krčka maternice, hrubého čreva a konečníka.  Zámerom tejto iniciatívy, ktorá je jedným z hlavných cieľov v oblasti verejného zdravia v EÚ, je dosiahnuť zníženie výskytu rakoviny do roku 2020 o 15 percent.

Okrem vzájomnej koordinácie a podpory členským štátom EÚ za posledných sedem rokov preinvestovala viac ako 1,4 miliardy eur na výskum súvisiaci s rakovinou, vrátane hľadania nových spôsobov, ako bojovať proti tejto chorobe a účinne pomáhať pacientom.

Zdroj: TASR

Foto: TASR, fotolia.com