Dovolenka mimo domova má trvať minimálne dva týždne

Ash Tree

Mnohí ľudia sa aj po dovolenke vrátia do práce bez toho, aby boli riadne zregenerovaní. Výsledkom toho môže byť, že sú už krátko na to opäť unavení, demotivovaní a hrozí im syndróm vyhorenia.

Preto je podľa Jany Mesárovej z personálno-poradenskej spoločnosti McRoy Slovakia dobré dodržiavať pri plánovaní dovolenky a návrate z nej päť základných pravidiel.

V prvom rade je podľa nej pre poriadny oddych na dovolenke dôležitá zmena prostredia. “Vziať si niekoľko dní voľna a stráviť ich doma neprinesie skutočný relax,” opísala Mesárová. Dovolenkujúci sa totiž bude venovať aspoň čiastočne veciam, ktoré bežne robí cez víkendy alebo večer po návrate z práce. Potrebná je preto zmena prostredia a je jedno, či človek pôjde k moru, na chatu alebo iba pod stan do lesa.

Druhým pravidlom je odísť aspoň na dvojtýždňovú dovolenku. Dovolenka v podobe predĺženého víkendu totiž podľa Mesárovej na poriadny relax s vysokou pravdepodobnosťou nepostačí. “Jeden deň bude dovolenkujúci na ceste, ďalší sa bude aklimatizovať a potom sa už bude psychicky pripravovať na návrat. Bude mu hroziť, že si prácu ponesie celý čas v hlave a poriadne si neoddýchne,” opísala.

Okamžite vypnúť a preorientovať sa na oddych totiž dokáže podľa nej iba zlomok ľudí. Preto je dobré dovolenkovať aspoň dva týždne v kuse.

Súčasne je dôležité, aby ľudia neniesli na dovolenku prácu so sebou. Je teda vhodné doriešiť všetky dôležité projekty, ktoré by im mohli do oddychu zasahovať. “Dôležité je dohodnúť sa s kolegami, ktorí budú dovolenkujúceho zastupovať, je potrebné si vyjasniť, čo vyriešia sami, čo na človeka na dovolenke počká a s čím mu budú môcť na dovolenku volať,” vysvetlila Mesárová.

V uplynulých rokoch sa pritom podľa nej stalo bežnou praxou, že najmä ľudia na manažérskych pozíciách sú prostredníctvom smartfónu aj na dovolenke vždy online, čítajú a odpovedajú na pracovnú poštu. Ak to však povaha práce čo i len trochu umožňuje, je podľa Mesárovej lepšie sa niečomu takému vyhnúť. “Vypnutie dátového pripojenia dokáže dovolenku výrazne skvalitniť, nehovoriac už o odchode do lokality bez mobilného signálu,” vysvetlila. Preto je podľa nej dobré mať kvalitne nastavenú zastupiteľnosť, aby dovolenkujúceho po príchode do práce nečakali zle správy.

S tým súvisí aj posledná rada, ktorá sa týka návratu z dovolenky do práce. Ľudia by si mali nechať aspoň jeden, dva dni na načerpanie síl po únavnej ceste, vstrebanie zážitkov a stanovenie si priorít a cieľov na prvé dni v práci. “Pri vybavovaní elektronickej pošty je dobré najprv vymazať nepodstatné správy, ktoré počas neprítomnosti prišli. Tým získa človek prehľad o pošte, ktorú je potom potrebné vybavovať podľa jej dôležitosti,” dodala Mesárová.

Zdroj: TASR

Foto: archív redakcie