DRG transparentnosť do nemocníc neprinesie. ÚDZS to odmieta

3-00b4a2ba1c9d88f65ce2987568e176688c73f2a1

Ostrá prevádzka systému platby za diagnózu, ktorú minulý týždeň oznámil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), neprinesie podľa experta KDH pre zdravotníctva Mariana Faktora spravodlivejšie a transparentnejšie financovanie lôžkovej starostlivosti. Problémom vidí najmä v nastavení nového spôsobu odmeňovania nemocníc, tzv. DRG systému. Úrad kritiku odmieta, problematiku vníma ako vďačnú tému na zavádzajúce a nepravdivé vyjadrenia.

Faktorovi sa nepáčia rozdielne základné sadzby, od ktorých sa odvíjajú ceny výkonov. Celkovo ich je päť. Upozorňuje, že rozdiel medzi základnou sadzbou všeobecných a fakultných nemocníc je stále viac ako 50 percent, najväčší má byť až 300 percent. “DRG malo priniesť rovnaké platby za diagnózu. V realite zaplatíme za rovnakú neoperačnú liečbu infarktu v srdcovocievnom ústave (4273 eur) o 153 percent viac ako v univerzitnej nemocnici (1689 eur),” uviedol Faktor. Je presvedčený, že štát tak ani o rok nebude vedieť, aká je objektívna cena za konkrétny typ hospitalizácie či výkonu.

“Ak bola nemocnica doteraz neefektívna, z nejakých dôvodov platená nadštandardne alebo podfinancovaná, nič sa nezmení a bude to tak naďalej. Môžeme zabudnúť na tlak na manažment nemocníc,” povedal Faktor. Tvrdí, že očakávané prínosy systému za vyše osem miliónov eur sa v zdravotníctve nemusia preukázať. Ročne má pritom prejsť cez platobný mechanizmus DRG okolo 1,4 miliardy eur určených na tzv. ústavnú zdravotnú starostlivosť, pripomenul.

“Toto nie je ostrá prevádzka, ako to oznámil úrad. Dokonca ani testovacia, pretože nám pri tomto nastavení ukáže prakticky tie isté ceny. Teda nie transparentné a určite nie spravodlivé,” skonštatoval Faktor. Súhlasí, že rozdielne základné sadzby sa pri zavádzaní DRG pripúšťajú. Upozorňuje však, že len v prechodnom období a nie v takomto rozsahu. Výsledkom má byť, že jeden z kľúčových nástrojov pre transparentné a spravodlivé financovanie nemocníc bude nefunkčný.

So zavádzaním DRG systému nie je spokojná ani Asociácia na ochranu práv pacientov SR. “Je smutné, že systém, ktorý mal už dávno priniesť spravodlivejšie rozdeľovanie peňazí v nemocniciach, sa takto oneskoril a ešte minimálne rok bude len v testovacej prevádzke,” konštatovala Katarína Kafková, prezidentka asociácie. Pripomenula, že spustenie ostrej prevádzky DRG nie je dôležité len pre nemocnice, ale aj pre pacientov. “Pacient bude konečne chcený, nie len trpený. Rovnaké platby za výkony zabránia prehadzovaniu si pacienta medzi jednotlivými nemocnicami,” zhrnula.

Podľa ÚDZS je DRG systém vďačnou témou na neodborné, zavádzajúce a nepravdivé vyjadrenia. “Niektorí politici sa dokonca DRG snažia využiť na zvýšenie si svojich preferencií v predvolebnom boji. Skutočnosť je však úplne iná,” reagovala jeho hovorkyňa Soňa Valášiková.

Systém podľa nemeckého modelu sa spustil do ostrej prevádzky v januári s neutrálnym financovaním počas jedného roka. “To znamená, že poskytovateľ ústavnej zdravotnej starostlivosti v roku 2016 uvidí úhradu za hospitalizačný paušál v systéme DRG, avšak platba za ukončenú hospitalizáciu bude, podobne ako doteraz, zmluvne dohodnutá na daný rok s príslušnou zdravotnou poisťovňou,” ozrejmila Valášiková. Podotkla, že aj v Nemecku boli v rovnakej fáze stanovené individuálne základne sadzby, čiže pre všetky nemocnice iné v rámci spolkových republík. Až následne sa začalo ich postupné zjednocovanie. Rovnako to má byť aj na Slovensku.

Základné sadzby stanovilo ministerstvo zdravotníctva, vyrátalo ich z evidenčne uznaných objemov za rok 2014 pre jednotlivých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti zaradených do systému DRG, doplnila Valášiková. Poskytovatelia sa primárne rozdelili podľa očakávanej náročnosti liečby.

Tzv. platbu za diagnózu, presnejšie platbu za skupiny diagnóz, nemalo v Európskej únii v ústavnej zdravotnej starostlivosti zavedenú iba Slovensko. Systém by mal naplno fungovať od budúceho roka, týka sa desiatok nemocníc.

Zdroj: TASR

Foto: TASR