Odvetvie zdravotníckych technológií dostane nové etické pravidlá

"La Santé"- Les spécialités ...

V priemysle zdravotníckych technológii budú platiť nové etické pravidlá. Pre zložité pomery v zdravotníctve prakticky v celej Európe pristúpili členovia Európskej asociácie výrobcov priemyslu zdravotníckych technológií EUCOMED a Európskej asociácie výrobcov diagnostiky EDMA k vytvoreniu nového etického kódexu. Pre členské firmy bude záväzný od januára 2017, dotkne sa aj Slovenska.

“Etický kódex prekračuje rámec európskeho i slovenského zákonodarstva a smeruje k samoregulácii odvetvia smerom k etickému, otvorenému, prehľadnému a čestnému podnikaniu. MedTech etický kódex je nepochybne jedným z najmodernejších kódexov firemného správania a nastavuje prísne, jasné a transparentné pravidlá,” uviedla Linda Bologna zo Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK-MED.

Súčasťou zmien v etickom správaní sa trhu má byť napríklad väčší dôraz na transparentnosť prostredia a reguláciu všetkých aspektov vzťahov s odborníkmi v zdravotníctve a s ostatnými zdravotníckymi organizáciami. Kódex tiež zavádza aj pravidlá pre mechanizmy spoločného vymáhanie pohľadávok. Súčasťou je aj väčší dôraz na cielené vzdelávanie ako príležitosť skvalitňovania prostredia obchodu so zdravotníckymi technológiami.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com