Ebola a MERS stále nie sú úplne pod kontrolou

Moslim TASR

Saudská Arábia priznala, že informácie, ktoré doteraz priebežne poskytovala odborníkom a svetovým mediám o počtoch infikovaných nebezpečným koronavírusom MERS, neboli úplné. Podľa najnovších zistení sa od roku 2012, kedy bol vírus identifikovaný, nakazilo už 688 osôb, z ktorých zomrelo 282 obyvateľov tejto moslimskej krajiny. V štatistike sa neuvádzajú počty chorých a obetí MERS v zahraničí. Hoci sa informácie o vývoji epidémie začali dostávať k zdravotníkom rýchlejšie a zlepšila sa aj snaha krajiny spolupracovať so zahraničnými laboratóriami, saudskoarabský kráľ Abdalláh nekompromisne odvolal z funkcie nielen ministra zdravotníctva, ale aj jeho námestníka.

V Afrike je naďalej postrachom pacientov aj lekárov šírenie vírusu Ebola. Podľa hlásení laboratórií naň doteraz zomrelo 208 obetí, ďalších 328 podozrivých úmrtí sa ešte preveruje. Pred niekoľkými dňami WHO potvrdila v africkej Guiney 58 prípadov novej infekcie, pričom 21 chorých už zomrelo. Uvedené údaje sú v rozpore s vyhláseniami tejto stredoafrickej krajiny, že šírenie vírusu Ebola má pod kontrolu.

Ako sa ukazuje, nie je vždy možné spoliehať sa na hlásenia ministerstiev zdravotníctva niektorých krajín, ktoré cielene neposkytujú hodnoverné údaje o infekčných ochoreniach vo svojich krajinách. Vystavujú tak neprimeranému riziku nielen svojich obyvateľov, ale aj cestovateľov, ktorí chcú tieto krajiny navštíviť. Všeobecne sa predpokladá, že napr. Saudská Arábia cielene skresľovala údaje o MERS, aby upokojila pútnikov, ktorí sa chystajú na každoročnú posvätnú púť hadždž do Mekky. Ramadán začína tento rok 26. júna, a tak by panika medzi návštevníkmi krajiny bola pre púštne kráľovstvo veľmi nepríjemná.

Autor: poly

Foto: TASR