Štát bude v Čechách za svojich poistencov platiť viac

Gesundheitswesen

Na Slovensku sa už roky sporíme o tom, aká má byť platba za poistencov štátu. Napriek rôznym názorom sa všetci účastníci diskusií zhodujú na tom, že jej súčasná výška vôbec nezodpovedá reálnemu stavu a potrebám zdravotnej starostlivosti o poistencov.

V Českej republike (ČR) sa na rozdiel od Slovenska ľady pohli. Senát ČR schválil novelu zákona o poistnom na verejné zdravotné poistenie, ktoré predkladá na podpis prezidentovi Zemanovi. Za schválenie úpravy zákona hlasovali jednohlasne všetci prítomní senátori.

Minister zdravotníctva Svatopluk Němeček uviedol, že v budúcnosti by už valorizácia platieb za poistencov štátu mala byť automatická tak, ako tomu bolo v rokoch 2006-2008.

Podľa schváleného dokumentu vzrastie platba štátu za nezamestnaných, deti a dôchodcov zo súčasných 787 Kč na 845 Kč, zdravotné poisťovne zároveň navýšia platbu za každé obsadené nemocničné lôžko o 100 Kč. Štát sa rozhodol zvýšiť svoje platby už druhý raz za posledný pol rok.

Predložená zmena zákona je reakciou na výpadky v príjmoch zdravotníckych zariadení zrušením stokorunového poplatku v nemocniciach. České ministerstvo zdravotníctva pripravuje zrušenie ďalších poplatkov, napríklad u lekára alebo za recept, s čím nesúhlasí viacero politikov. “Plátame dieru, ktorá nemá dno,” uviedol miestopredseda senátu Přemysl Sobotka. Napriek prostestom je vláda odhodlaná poplatky zrušiť, zachovať chce iba platbu za návštevu na pohotovosti.

Naši českí susedia sa na takejto zásadnej veci podľa všetkého dokážu dohodnúť rýchlejšie a lepšie ako slovenskí politici. Zrejme aj nám by osožilo viac osvietených spolupracujúcich politických a odborných lídrov, ktorí pochopia a presadia rozumné veci, ktoré budú prospešné pacientom, lekárom a prestanú deformovať systém poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

Autor: poly

Foto: fotolia.com