Ekologickým počinom roka je kontajnerová ošetrovňa

Podľa zástupcu firmy Michala Rajafa je ošetrovňa určená pre zriadenie zdravotných ambulancií v odľahlých častiach sveta, kde nie je možné zariadenie napájať priamo na zdroj elektrickej energie.

Foto: rmc.sk/data/doc/enic1c_sk
Prestížne ocenenie Ekologický počin roka na jubilejnom ročníku medzinárodného veľtrhu ELO SYS 2014 v Trenčíne získala kontajnerová ošetrovňa so samostatným fotovoltickým a veterným zdrojom energie. Na veľtrhu ju predstavila spoločnosť RMC z Novej Dubnice.

Podľa zástupcu firmy Michala Rajafa je ošetrovňa určená pre zriadenie zdravotných ambulancií v odľahlých častiach sveta, kde nie je možné zariadenie napájať priamo na zdroj elektrickej energie. “Ošetrovňa je riešená ako štandardný izokontajner. Je vyrobený tak, že jeho prepravu vedia zabezpečiť všetky bežné dopravné prostriedky. Na miesto určenia sa dopraví ako uzavretý celok a celá elektráreň spolu s ambulanciou sa nachádza v kontajneri. Po vybratí obsahu kontajnera sa celá elektráreň postaví ako skladačka a za niekoľko hodín je schopná prevádzky,” priblížil Rafaj.

Ako dodal, odozva na kontajnerovú ošetrovňu je veľká, podobné systémy sa vo svete už používajú. Problém je podľa neho v solventnosti budúcich zákazníkov. “Určené sú predovšetkým do oblastí, ktoré sú závislé od darov a medzinárodnej pomoci. Koncoví užívatelia sú väčšinou takí chudobní, že si toto zariadenie kúpiť nemôžu. Malú elektráreň na podobnom princípe sme postavili v jednej rómskej osade na východnom Slovensku, kde si tamojší obyvatelia postavili rodinné domy a momentálne testujeme, či je tento druh elektrárne schopný aj v našich klimatických podmienkach zabezpečiť celoročnú dodávku elektrickej energie,” doplnil Rafaj.

Počas dnešného slávnostného otvorenia veľtrhu ELO SYS ocenili organizátori aj ďalšie produkty. Najúspešnejším exponátom veľtrhu sa stal elektrický pohon Smart od bratislavskej spoločnosti IFT InForm Technologies. Elektrotechnickým výrobkom roku 2014 je nízkostratový trojfázový olejový transformátor s hliníkovým vinutím od bratislavskej spoločnosti BEZ Transformátory. Titul konštruktér roka udelili Martinovi Daříčkovi z Ústavu elektroniky a fotoniky Fakulty elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave.

Na jubilejnom 20. ročníku medzinárodného veľtrhu ELO SYS na trenčianskom výstavisku Expo Center vystavuje oddnes do 17. októbra viac ako 200 firiem zo Slovenska, Česka, Rakúska, Poľska, Maďarska, Nemecka a Chorvátska.

Zdroj: TASR
Foto: TASR