Lekárska komora má výhrady voči práci prezidenta SLK M. Kollára

Atmosféra rokovania bola miestami napätá, a to najmä preto, že práve banskobystrická komora nedávno vyslovila nespokojnosť s jeho prácou.
Novou organizáciou lekárskej služby prvej pomoci, registračnými pokladnicami, ktoré by mali lekári využívať od budúceho roka, ale aj prestarnutými lekármi sa zaoberal krajský snem Regionálnej lekárskej komory (RLK) v Banskej Bystrici, ktorý sa konal v utorok (14. 10.) a skončil v neskorých večerných hodinách.Na zhromaždení delegátov z Banskobystrického kraja, ktorí zastupovali okolo 1400 členov RLK – všeobecných lekárov, špecialistov i nemocničných lekárov, sa nečakane objavil aj prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marián Kollár. Atmosféra rokovania bola miestami napätá, a to najmä preto, že práve banskobystrická komora nedávno vyslovila nespokojnosť s jeho prácou.Ako pripomenula prezidentka RLK v Banskej Bystrici Mária Kuniaková, pred mesiacom na žilinskom sneme vystúpila s kritickým prejavom týkajúcim sa prezidenta SLK a prezídia. “V orgánoch komory som pracovala asi 12 rokov, viem, ako to fungovalo aj za iných čias. Mám obraz o tom, ako predtým rokovala SLK s ministerstvom zdravotníctva a ostatnými inštitúciami na poli zdravotníckej politiky, ktoré rozhodujú o fungovaní zdravotníctva na Slovensku. Myslím, že mám morálne právo ho kritizovať, keďže som bola jeho protikandidátom pred dvoma rokmi na sneme, keď bol zvolený. Kriticky som sa vyjadrila k jeho výstupom, nevyjadruje sa k zásadným témam, nepáči sa mi ani mediálny obraz o SLK. Poslednú tlačovku Kollár zorganizoval v apríli tohto roku, odvtedy nič. Ako majú ľudia vedieť, že máme problém s registračnými pokladnicami, integrovaným systémom a ďalšími vecami,” konštatovala Kuniaková. Ešte v marci tohto roku poslala kritický list SLK, o pár mesiacov na to prehovorila verejne v médiách.

“Som veľmi unavený, pošlite mi otázky na komoru,”
reagoval v tejto súvislosti prezident SLK Kollár po skončení krajského snemu v Banskej Bystrici. “Nevidím, že by tu bol nejaký spor, neviem, o čom rozprávate. Opýtajte sa pani prezidentky, ja o žiadnom spore neviem. To sú všetko pracovné veci, čo sa týkajú komory,” dodal.

Medzi najväčšie problémy lekárov v rozľahlom Banskobystrickom kraji patria veľké spádové územia s nízkym počtom obyvateľov. Pacienti tak musia ďaleko dochádzať a lekári za nimi tiež. Špecializované ambulancie v okresoch nie sú súmerne rozdelené a pacienti majú ďaleko aj k špecialistom.

Problémy sú aj v poskytovaní pohotovostnej služby v menších mestách, kde ju od pondelka do piatku a cez víkendy nepretržite zabezpečujú niekde len piati lekári. Problém je aj v doškoľovaní mladých lekárov, 80-roční lekári svoje ambulancie tak nemajú komu odovzdať. Lekári odmietajú aj registračné pokladnice. Ak ich majú mať, zo svojho to platiť nebudú a podľa banskobystrickej RLK by na to nemali doplácať ani pacienti.

Zdroj: TASR
Foto: TASR