Epidémia hepatitídy A sa rozširuje vo viacerých okresoch

Waste water pipe polluting environment

V 46. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 59 percent lekárov pre deti a dorast a 52 lekárov prvého kontaktu pre dospelých možno konštatovať, že výskyt respiračných ochorení (aj keď mierne stúpol) možno považovať za stabilizovaný. Banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, evidoval 5408 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1515 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) klesli v medzitýždňovom porovnaní približne o 16 percent- vyskytli sa v 252 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 70 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Lekári v tomto regióne opäť neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI).

Vyskytli sa však dva prípady ochorenia na vírusovú hepatitídu typu A (žltačka). Hlásil ich RÚVZ Zvolen – ide o rodinný výskyt ochorenia na túto chorobu u 29-ročnej ženy na materskej dovolenke a jej 1-ročnej dcérky zo Zvolena. Kvôli žalúdočným ťažkostiam bola pacientka ošetrená na lekárskej službe prvej pomoci vo Zvolene a následne hospitalizovaná na internom oddelení tamojšej nemocnice. Jej ochorenie na žltačku tohto typu bolo laboratórne potvrdené, a preto ju pred tromi dňami (11. novembra) preložili na infekčné oddelenie Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. U jej dcérky bola žltačka rovnakého typu potvrdená laboratórne 11. novembra a následne ju tiež hospitalizovali na rovnakom oddelení v Banskej Bystrici. Ani jedna z pacientiek nebola proti žltačke typu A očkovaná. V ohnisku nákazy boli vykonané protiepidemické opatrenia, hlavne dezinfekcia, a nad ľuďmi, ktorí s chorými prišli do kontaktu, bol nariadený zvýšený zdravotný dohľad. Znamená to, že 54 dní budú chodiť v stanovených intervaloch k svojmu všeobecnému lekárovi a pediatrovi na kontroly.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Rimavská Sobota, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia 608 prípadov, Veľký Krtíš (606), Lučenec (579), Brezno (558) a Revúca (524 prípadov). Len o niečo nižšia je chorobnosť na ARO v okresoch Brezno, Poltár a Revúca. Chrípka a jej podobné ochorenia najviac postihli pacientov v okrese Veľký Krtíš, Poltár, Zvolen, Banská Bystrica a Banská Štiavnica. Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac v absolútnych číslach postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva (1680 prípadov), o niečo nižšia chorobnosť je v skupine 6- až 14-ročných (1255 detí tejto vekovej skupiny) a 0- až 5-ročných detí. Naopak najnižšia chorobnosť na tieto typy ochorení je medzi seniormi. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt respiračných ochorení vyšší o 7,4 percenta. V porovnaní so 45. kalendárnym týždňom sa opäť mierne znížil počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení – na 3,2 percenta. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (88 prípadov), zápalmi stredného ucha (34) a v 50 prípadoch zápalmi pľúc. Najviac komplikácií – 8,5 percenta, sa vyskytlo vo vekovej skupine seniorov, 4,3 percenta komplikácií evidujú epidemiológovia aj medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom.

Epidemiológovia upozorňujú, že chrípku, ako infekčné ochorenie spôsobené vírusom a útočiacim na dýchacie cesty nemožno podceňovať. Vírus sa šíri z človeka na človeka pri kašľaní, kýchaní a rozprávaní a prípadné epidémie chrípky vedú k vysokej chorobnosti v populácii a k výrazným ekonomickým stratám. Podľa vedúcej odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ MUDr. Márie Avdičovej najviac ochorení a úmrtí sa zaznamenáva u ľudí, u ktorých je vysoké riziko komplikovaného priebehu ochorenia, vrátane zápalu pľúc, alebo zhoršenia základného ochorenia. Medzi rizikové skupiny patria najmä osoby vyššieho veku, ľudia s chorobami imunitného systému, chronickým ochorením srdca, ciev, pľúc, obličiek a metabolickými chorobami. Počas chrípkovej sezóny je dôležité dodržiavať správne hygienické návyky, zvyšovať odolnosť organizmu otužovaním, cvičením a dostatočným prísunom vitamínov. Najúčinnejší a najefektívnejší spôsob, ako zredukovať počet hospitalizovaných osôb a úmrtí zapríčinených komplikáciami chrípky je však očkovanie.

Zdroj: Regionálny ústav verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici

Foto: fotolia.com

 

 

.