Exprimár skalickej urológie dostal za úplatky dvojročnú podmienku

Recht Unrecht Prozess Justiz Justitia - Part 1

Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica uznal dnes bývalého primára urológie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Skalici Jozefa Marenčáka za vinného z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a odsúdil ho na dva roky väzenia. Výkon trestu mu však podmienečne odložil na skúšobnú dobu dva roky. Rok nesmie vykonávať povolanie lekára a dostal aj peňažný trest vo výške 800 eur.

Rozsudok bol okamihom vyhlásenia právoplatný, pretože obvinený 65-ročný docent a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa na tomto treste dohodli. Základom na schválenie dohody o vine a treste bolo plné priznanie lekára, vzdanie sa práva na verejný proces a tiež možnosti odvolať sa.

Marenčáka zadržala Národná kriminálna agentúra začiatkom tohto roka a obvinila z korupcie. Od vlaňajšieho novembra do prvej polovice januára tohto roku ako primár urologického oddelenia prijal úplatky v súvislosti s poskytnutím zdravotnej starostlivosti. Ide dovedna o 26 skutkov, výška úplatkov sa pri nich pohybovala od 30 do 50 eur.

Odsúdený lekár sa k dnešnému rozsudku odmietol vyjadriť.

Súd schválil uzavretú dohodu s prokurátorom. Ako vyhlásil, považoval ju za zákonnú a spravodlivú. Môj klient sa priznal k spáchaniu, uznal svoju chybu a nepochybne to ľutuje,” konštatoval po skončení verejného zasadnutia advokát Peter Filip.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com