J. Valocký v Národnom onkologickom ústave končí

Jozef ValockýRezignácia Jozefa Valockého na funkciu šéfa Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave má byť dôkazom, že mu na pacientovi záleží a vždy je pre neho na prvom mieste. Tvrdí to sám Valocký v písomnom stanovisku zaslanom médiám.

“Urobil som to z dôvodu upokojenia situácie v NOÚ…Nedopustím, aby sa pacient stal rukojemníkom akýchkoľvek skupín. Uvedomujem si, že onkologickí pacienti veľmi citlivo vnímajú nielen svoje ochorenie, ale aj atmosféru v zariadeniach, ktoré im poskytujú zdravotnú starostlivosť,” napísal Valocký. Ten si praje, “aby ostala zachovaná kontinuita opatrení vedúcich k zlepšeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti, zvýšeniu komfortu pacientov a zabráneniu nekalých praktík, ktorých nápravu sme za uplynulý rok vykonali”.

Valocký bol šéfom NOÚ od novembra 2016. Svoje pôsobenie v onkologickom ústave ukončí ako generálny riaditeľ 30. apríla. V NOÚ sa mu búril personál, poukazoval na odchod odborníkov i odklad operácií. Situáciu hneď po nástupe do funkcie riešila nová ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD), žiadala od neho podpisy kľúčových lekárov, ktorými mal deklarovať, že sú ochotní zotrvať v NOÚ. Na vyriešenie situácie mu dala čas do konca tohto týždňa.

Vedenie NOÚ minulý týždeň odmietlo, že by situácia v ústave bola kritická z hľadiska odchodu personálu i odkladu operácií. “Zabezpečujeme všetky činnosti vo vzťahu k pacientovi bez obmedzenia, pacientov ošetrujeme ambulantne a rovnako fungujú aj chirurgické odbory,” povedala hovorkyňa onkologického ústavu Martina Šoltésová. Dementovala tvrdenia, že by z NOÚ personál odchádzal hromadne.

Priznala však, že v porovnaní s minulým rokom je zamestnancov menej, najmä v radoch administratívnych pracovníkov a sestier, ktorých je oproti vlaňajšku o 25 menej. NOÚ však podľa Šoltésovej hľadá na tieto miesta ľudí. Lekári sú podľa nej tento rok v NOÚ v rovnakom počte ako v predchádzajúcom, odídencov totiž NOÚ nahradil.

Zdroj: TASR

Foto: TASR