Kontrola výživových doplnkov našla zavádzajúce označenia

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMimoriadnu cielenú kontrolu zameranú na nepovolené prisudzovanie výživovým doplnkom schopnosti prevencie, liečby ľudských chorôb alebo odvolávania sa na také schopnosti v ich označení, prezentácii alebo reklame uskutočnili regionálne úrady verejného zdravotníctva v krajoch Slovenska od 9. 9. 2013. do 25. 9. 2013. Kontrolovali predovšetkým sklady výživových doplnkov, lekárne, výrobcov, distribučnú sieť, internetové predajne. Zamerali sa hlavne na výživové doplnky a čaje označené ako výživové doplnky, ale aj na to, či k nim boli vydané rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) so súhlasom o umiestnení na trh.

Ako sa píše v správe podpísanej prof. MUDr. Ivanom Rovným, PhD., MPH, hlavným hygienikom SR, zverejnenej na portáli ÚVZ SR, počas 240 kontrol 1626 výživových doplnkov umiestňovaných na trh prostredníctvom klasickej distribučnej siete ale aj internetovým predajom sa zistilo, že 179 (11 %) z nich malo nedostatky. Z toho v 85 (5,22 %) prípadoch výživové doplnky mali označenie, ktorým sa im prisudzovali schopnosti prevencie, liečby ľudských chorôb alebo odvolávali sa na také schopnosti.

Boli medzi nimi napríklad označenia „má protizápalové pôsobenie“,„zmierňuje bolesti svalov a kĺbov“, „hubí niektoré choroboplodné mikroorganizmy v tráviacom trakte“, „pomáha pri akútnej i chronickej zápche“, „liečba ochorenia čriev“, „pomáha v prevencii aterosklerózy (chráni cievy pred hrubnutím a následnou nepriechodnosťou)“, „protirakovinový účinok (chráni napr. pred rakovinou prsníka)“, „chráni pred infarktom a zlyhaním srdca“, „chráni pred vznikom obličkových kameňov“, „má protivírusové a antikarcinogénne účinky“, „bráni nadmernej zrážanlivosti krvi, je teda prevenciou trombózy“, „pri chorobách z nachladnutia, chrípke, angíne, zápale priedušiek“, „lieči akné, dermatitídu, ekzémy a lupienku, lieči astmu“ a ďalšie.

V 94 (5,78 %) prípadoch kontrola zistila umiestňovanie výživových doplnkov na trh bez vydaného súhlasu ÚVZ SR. Regionálne úrady pozastavili predaj výrobkov do odstránenia nedostatkov, zároveň začali správne konanie vo veci uloženia pokuty v celkovej výške 1 900 eur. Z toho 1000 eur je navrhnutá suma v rámci začatia správneho konania vo veci uloženia pokuty podľa § 28 ods. 4 písm. g) zákona 152/1995 Z.z. o potravinách za marenie výkonu úradnej kontroly potravín.

Autor: PK

Foto: ilustračné, archív redakcie