Koše plné humoru priniesli klauni tentoraz dospelým

IMG_3140Aj dospelým pacientom v nemocnici dobre padne veselá návšteva. Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený Nos Clowndoctors prišli do Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice (UNLP) na Kliniku hematológie a onkohematológie (KhaOH). So sebou priniesli nielen radosť a smiech, ale aj darčekové koše, ktoré sú doslova nabité humorom a slúžia na spestrenie dlhého pobytu v nemocnici. Pacienti v nich našli rôzne knihy, spoločenské hry, krížovky, hlavolamy, ohrievacie vankúšiky na ruky, hracie karty, masážne loptičky, CD-čka či vianočné pohľadnice. Skrátka všetko čo pomôže dodať novú energiu a od srdca sa zasmiať.

„Prítomnosť klaunov navodila medzi pacientmi príjemnú atmosféru, ktorá je pre liečbu veľmi dôležitá. Spokojnosť pacientov a dobrá nálada pomáhajú nielen pacientom, ale aj personálu,“ povedala PhDr. Jana Bocková, vedúca sestra KHaOH.

„Tešia nás pozitívne ohlasy a milé prijatie. Naši klauni väčšinou navštevujú deti, preto je skvelé vidieť, že aj dospelí sa dokážu uvoľniť, zasmiať a zabaviť aj napriek ťažkej životnej situácii. Snáď im úsmev na tvári vydrží dlhšie práve vďaka zábavnému obsahu Košov plných humoru,“ verí riaditeľka občianskeho združenia Červený Nos Clowndoctors, Zuzana Ambro.

Pred prvou návštevou Červených nosov vlani mali na KHaOH obavy, ako to ich pacienti príjmu, pretože ide o aktivitu známu predovšetkým z detských oddelení. „Boli sme milo prekvapení pozitívnou bezprostrednou reakciou našich pacientov napriek problémom, s ktorými denne zápasia. Svedčí to o profesionalite zúčastnených aktérov a zanietených dobrovoľníkov, ako aj o potrebe psychoterapie na takých ťažkých oddeleniach ako je KHaOH. Mnohí naši pacienti sú celé dni aj týždne bez prítomnosti príbuzných, preto akýkoľvek pozitívny podnet z okolia je pre nich povzbudením. Návštevu Červených nosov by sme preto uvítali aj častejšie,“ dodala primárka kliniky MUDr. Natália Štecová.

Zdravotní klauni navštívili pacientov v UNLP už po tretí raz a doteraz tu rozdali 140 košov.

Foto: archív UNLP Košice

Autor: PK