Výnosný biznis s liečbou artrózy – hit, ktorý zarába

Judgment of progress in recovery

V kalných vodách zdravotníctva sa niektorým “podnikavcom” evidentne darí bez ohľadu na krajinu, kde pôsobia. Chorí ľudia sú vzhľadom na ťažkosti, ktoré musia v súvislosti so svojím ochorením strpieť, náchylní uveriť všetkému, čo by pre nich potenciálne znamenalo nádej na uzdravenie.

Ako uviedla Mladá fronta dnes, v Českej republike je momentálne veľmi “populárna” liečba degeneratívnych ochorení chrbtice a kĺbov injekciami vlastných kmeňových buniek. Denník popísal prípad 39-ročného pacienta z Brna, ktorý sa lieči na bolestivú artrózu 3. stupňa, pričom trpí výraznými bolesťami. Uveril lekárovi, ktorý mu liečbu kmeňovými bunkami navrhol a za liečbu zaplatil 35 tisíc Kč. Jeho stav sa však nezlepšil. Ako ďalej denník uvádza, pacient si následne prečítal informovaný súhlas, ktorý pred liečbou podpísal. Až vtedy sa dozvedel, že liečba je považovaná za experimentálnu, čo mu však lekár nepovedal. veril mu natoľko, že si celý text neprečítal.

“Je to najväčší hyenizmus, aký sa kedy objavil v našom odbore,” denník cituje ortopéda a primára nemocnice v Šumperku Zdeňka Štěpána. On sám sa opakovane stretol s takouto “liečbou”. Ako príklad uvádza prípad ženy, ktorej kazuistiku prezentoval na ortopedickom kongrese v Prahe. “Mala artrózu tretieho stupňa a prišla do Brna za lekárom, ktorý sľúbil, že jej pomôže”, uvádza Zdeněk Štěpán. “Dal si zaplatiť 70 tisíc korún a pichal jej injekcie s jej kmeňovými bunkami bez predchádzajúceho vyšetrenia. Vlani vo februári bola na poslednej injekcii a až v septembri sa dostala k nám. To už mala nekrózu.” Ortopéd, ktorý ju predtým liečil injekciami, jej po sťažnostiach následne poslal poštou liek proti bolesti s tým, že pre ňu viac urobiť nemôže.

Injekcia ako darček?

Záujem o liečbu je však veľký. Deti a vnuci kupujú injekcie svojím rodičom a prarodičom ako liečbu “na mieru” ich bolestivých kĺbov bez ohľadu na cenu. Lekári, ktorí liečbu aplikujú tak zjavne zneužívajú dôveru pacientov, pretože im nepovedia, že účinok liečby nie je potvrdený, uvádza denník. Lekár René Mostner, ktorý sa liečbe venuje, má opačný názor.”Urýchľuje sa hojenie pretrhnutých šliach, väzov a svalov alebo poškodenie väziva. V liečbe degeneratívnych ochorení sa znižuje tvorba opuchov, bolestivosť a hlavne sa regenerujú chrupavky bunky, aby vytvárali kvalitnejšiu hmotu, ” obhajuje liečbu tento lekár. “Trvalo dva týždne, než sa prejavil efekt. Je to pol roka a noha ma bolí menej,” hovorí spokojná pacientka Jana Divišová.

Odborná ortopedická spoločnosť požiadala Ministerstvo zdravotníctva ČR, aby neoverenú metódu nepovolilo. Firma CellThera však už povolenie dostala a ďalšia firma PrimeCell, v ktorej má Ministerstvo zdravotníctva ČR (MZ ČR) majetkovú účasť, na udelenie povolenia čaká. V súčasnej situácii pôsobí mimoriadne nezvyčajne, že práve MZ ČR vydalo pred rokom stanovisko, že “metóda nie je overená a jej účinky a bezpečnosť nie je možné garantovať”…

Lekárska verejnosť je takýmto konaním niektorých svojich kolegov pobúrená. Nenamietajú proti výskumu v tejto oblasti, prekáža im neprofesionalita lekárov, ktorí neoverenú metódu deklarujú ako liečebnú. Podľa nich, zopár “podnikavcov” využilo situáciu, kedy bolo dokázané, že kmeňové bunky je možné použiť na hojenie komplikovaných rán. Na ortopedické diagnózy a ich liečbu sa však nikdy kmeňové bunky nevyužívali a ich efekt nebol preukázaný.

Zdroj: medical.tribune.cz (príspevok je krátený) Medical_Tribune

Foto: fotolia.com