Lekári odmietajú prednostne vyšetrovať po ordinačných hodinách

Tomáš Drucker etrend.sk

Dať sa prednostne vyšetriť za poplatok po ordinačných hodinách lekára nie je podľa Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) dobrý nápad. “Po ich skončení majú totiž ambulancie ešte inú prácu,” uvádza ZAP v stanovisku. Možnosť objednať sa na vyšetrenie v takomto čase nedávno pripustil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Situáciu chce však najprv zanalyzovať. ZAP to odmieta. S Druckerom sa napríklad zhoduje Asociácia súkromných lekárov (ASL). Na takýto variant poukazovala už dlhodobo.

V súčasnosti by sa na vyšetrenie za poplatok na určitý čas nemalo objednávať, pretože to už rok zakazuje novela zákona z dielne Smeru-SD. Dopyt po tejto službe zo strany niektorých pacientov ale je. Vníma to tak aj Drucker. Chcel by urobiť poriadok vo všetkých poplatkoch, pretože má pocit, že je to po prijatí novely chaotické. “Žiadame rezort, aby sa dalo vrátiť s malými korekciami k predchádzajúcej právnej úprave prednostného vyšetrenia,” poukázala ZAP.

Po skončení ordinačných hodín treba podľa ZAP zabezpečovať chod ambulancie – od nákupu liekov cez vykazovanie do zdravotných poisťovní až po prípravu ambulancie na ďalší deň. “Všeobecní lekári navyše po skončení ordinačných hodín nastupujú na výkon lekárskej služby prvej pomoci. Vzhľadom na to je nereálne si myslieť, že možnosť objednávania sa po ordinačných hodinách neprehľadnú situáciu v objednávaní vyrieši,” dodal Zväz ambulantných poskytovateľov.

Minister zdravotníctva označil tému poplatkov za jednu z koaličných priorít. Právnu normu má posúdiť aj Ústavný súd SR, na ktorom ju napadol prezident Andrej Kiska. Poplatky sa podľa jeho slov vymkli absolútne spod kontroly. Riešenie vidí v zozname tých poplatkov, ktoré sa vyberať môžu, a v zakázaní ostatných. “Nepotrebujeme čakať na výsledok rozhodnutia Ústavného súdu,” poznamenal nedávno prezident.

Zdroj: TASR

Foto: etrend.sk