Keď je tma, záchranárske vrtuľníky v nemocnici nepristávajú. Je to nebezpečné

Záchranárske vrtuľníky už v nitrianskej nemocnici po zotmení nepristávajú. Nie je to bezpečné. Situácia je vážna, pretože sa predlžuje čas prevozu pacienta. Urýchlene treba vybudovať nový heliport. Predbežne sa hovorí, že bude na streche chirurgického pavilónu.

Nemocnica už má štúdiu aj peniaze. Ministerstvo financií na tento účel uvoľnilo 2 milióny eur. „Tieto prostriedky boli Fakultnej nemocnici Nitra zaslané prostredníctvom ministerstva zdravotníctva v máji,“ povedala hovorkyňa rezortu Stanislava Pondelová.

Nadzemné prekážky

Súčasná asfaltová plocha, na ktorej počas dňa pristávajú záchranárske vrtuľníky, nemá štatút heliportu. To by ale neprekážalo – oveľa väčším problémom je poloha.

„Nakoľko v okolí nemocnice prebiehala a prebieha výstavba výškových budov, ktoré sú blízko pracovnej pristávacej plochy, konateľ a riaditeľ leteckej záchrannej služby nám oznámil, že z hľadiska bezpečnosti leteckej prevádzky môžu plochu využívať len cez deň. V noci je zakázané na tejto ploche pristávať,“ vyjadril sa riaditeľ nemocnice Jozef Valocký.

Obmedzenia pri pristávaní záchranárskych vrtuľníkov po zotmení platia od vlaňajšieho novembra. Informovala nás o tom Zuzana Hopjaková, hovorkyňa spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE.

Potvrdila, že dôvodom sú „nadzemné prekážky, ako sú žeriavy a rozostavané výškové budovy v blízkosti pristávacej plochy“.

Pristávacia plocha. Vpravo je liečebný pavilón, rozostavaná budova vľavo je mimo areálu nemocnice.   Pristávacia plocha. Vpravo je liečebný pavilón, rozostavaná budova vľavo je mimo areálu nemocnice. (zdroj: jk)

Čas prevozu sa predlžuje

Po zotmení pristávajú vrtuľníky na dočasnej ploche, ktorá je ohraničená ulicami Železničiarska a Cabajská. Ďalšou alternatívou je letisko v Janíkovciach.

„Každé pristátie mimo objektu nemocnice predlžuje čas prevozu pacienta do nemocnice. O situácii je informované vedenie nitrianskej nemocnice a tiež vedenie Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby, s ktorými sa snažíme hľadať a nájsť prijateľné riešenie,“ dodala Hopjaková.

Jedným z riešení, o ktorom sa uvažovalo, bolo podľa nej vybudovanie heliportu na plánovanej prístavbe kardiocentra. Budova sa nachádza pri starom vchode do areálu nemocnice (zo Špitálskej ulice). Aktuálne riaditeľ Valocký hovorí, že podľa predbežnej štúdie chcú vybudovať heliport na streche pavilónu chirurgických disciplín.

„Vzhľadom na skrátenie času prevozu pacienta priamo do nemocnice privíta vrtuľníková záchranná zdravotná služba akúkoľvek možnosť pristávania priamo v areáli nemocnice. To znamená, že aj alternatíva vyvýšeného heliportu na chirurgickom pavilóne sa javí ako vhodná, pokiaľ bude spĺňať všetky bezpečnostné štandardy a ustanovenia,“ reagovala Hopjaková.

Od januára do konca apríla priviezli záchranárske vrtuľníky do nitrianskej nemocnice celkom 63 pacientov. Koľkokrát museli pristáť v noci, sa nám zistiť nepodarilo.

Heliport má byť na streche chirurgického pavilónu (vľavo). Chirurgický a nový liečebný pavilón (vpravo) má prepojiť nadzemný tunel. Heliport má byť na streche chirurgického pavilónu (vľavo). Chirurgický a nový liečebný pavilón (vpravo) má prepojiť nadzemný tunel. (zdroj: jk)

Postavia aj nadzemný tunel

Pôvodne bola pristávacia plocha pre vrtuľníky oproti chirurgickému pavilónu. V roku 2009 tam však začali stavať nový liečebný pavilón a plochu posunuli na bývalé parkovisko.

Kedy sa začne s výstavbou nového – oficiálneho heliportu, zatiaľ nie je známe. Nemocnica pripravuje zaobstaranie projektovej dokumentácie. Ako sme už spomenuli, peniaze má, podľa ministerstva zdravotníctva dostala na účet dva milióny eur.

Vedenie nemocnice aktuálne pripravuje aj ďalšiu investíciu v areáli – nadzemný tunel, ktorý prepojí liečebný a chirurgický pavilón. Stoja oproti sebe, delí ich trávnik a cesta.

Prepojenie bude na úrovni prvého nadzemného podlažia. Má stáť 865 426 eur, z toho 300-tisíc eur poskytlo ministerstvo. „Zvyšok bude financovaný z vlastných prevádzkových zdrojov,“ povedal riaditeľ Jozef Valocký.

V blízkom čase požiadajú zriaďovateľa o povolenie začať verejné obstarávanie na dodávateľa stavby.

Autor: Miriam Hojčušová

Zdroj: sme.sk

Foto: jk, sme.sk