Deti používajú technológie a internet príliš skoro, ukázal prieskum

zoznam.sk

Deti používajú technológie a internet od príliš nízkeho veku. To je tvrdenie, s ktorým podľa prieskumu bezpečnostnej spoločnosti ESET súhlasí väčšina rodičov v Spojených štátoch amerických, vo Veľkej Británii, Nemecku aj Rusku. Zároveň však v prieskume priznávajú, že sami dávajú deťom vlastný mobil a možnosť sťahovať doňho akékoľvek aplikácie ešte pred oslavou desiatych narodenín.

V niektorých krajinách tak dávajú deťom prístup k nekontrolovanému digitálnemu svetu ešte skôr, než im dajú prístup k vlastnému príbytku vo forme kľúča od bytu alebo domu. Vysoké percento opýtaných rodičov zároveň priznalo, že ich deti si účet na sociálnej sieti založili väčšinou keď mali desať rokov. Podľa prieskumu sa v tomto bode od seba nelíšili britské (priemer 10 rokov a 8 mesiacov), nemecké (priemer 10 rokov a 7 mesiacov) a americké deti (priemer 10 rokov a 5 mesiacov). Prekvapením však boli ruské deti, ktoré si účet na sociálnej sieti zakladajú v priemere vo veku ôsmich rokov a siedmich mesiacov.

Ruské deti však podľa prieskumu dospievajú oveľa skôr. Na jednej strane takmer žiaden opýtaný rodič v Rusku nedáva deťom mobil alebo prístup k internetu pred piatymi narodeninami. Oproti svojim rovesníkom v ostatných krajinách však ruské deti dostávajú skôr vlastné kľúče od bytu (7 rokov a 11 mesiacov), môžu sa skôr hrať bez dozoru na ihrisku (7 rokov a 5 mesiacov) a zároveň aj dostávajú skôr vlastný mobil (7 rokov a 2 mesiace), prístup k internetu bez dozoru (8 rokov a 5 mesiacov) a možnosť sťahovať aplikácie (8 rokov a 7 mesiacov).

Napriek tomu, že rodič je pre dieťa hlavným zdrojom prístupu k technológiám, až 96,6 % ruských respondentov súhlasí s tvrdením, že deti používajú technológie a internet od príliš nízkeho veku. Podobne rezervovaní sú voči internetu a technológiám rodičia aj v ostatných krajinách.

Britskí rodičia sú v porovnaní s rodičmi z iných krajín skupinou, ktorá najviac používa nástroje na monitorovanie prístupu svojich detí k internetu.

Zdroj. TASR

Foto: fotolia.com