Lekári zamenili embryá, žena porodí cudzie dvojčatá

Newborn baby girl

Taliansko čelí škandálu, ktorý vyvolalo pochybenie na klinike Sandra Pertiniho. Pred rokom 4. decembra 2013 navštívili túto kliniku štyri ženy, ktoré sa mali podrobiť umelému oplodneniu vlastného vajíčka spermiami ich manželov.

Dva zo štyroch párov sa však ocitli v priam neuveriteľnej situácii. Obe rodiny majú veľmi podobné priezviská, a tak došlo zlyhaním ľudského faktora k zámene embryií. Situáciu komplikuje aj to, že jedna zo žien po umelom oplodnení potratila, ale druhej sa majú narodiť dvojčatá. Testy DNA potvrdili, že k zámene skutočne došlo.

Taliansky súd rieši podanie, v ktorom sa biologickí rodičia dožadujú svojich detí. Jedná sa o kauzu, ktorú justícia na Apeninskom polostrove ešte nikdy neriešila. Komu deti skutočne patria? Biologickým rodičom alebo matke, ktorá ich vynosila a porodí? Vyvstávajú však aj ďalšie otázky – ak by k omylu neprišlo, bola by  jedna zo žien potratila? A boli by sa u druhej ženy vyvinuli dvojčatá? Keďže biologickí rodičia dvojčiat nedokázali primäť druhý manželský pár ku komunikácii, rozhodli sa celý prípad riešiť súdnou cestou. Rozhodnutie súdu však nemožno vôbec odhadnúť. Taliansko nemá k dispozícii žiadny precedens a súčasné zákony týkajúce sa rodičovstva nerozlišujú biologických rodičov a matku, ktorá dieťa vynosila.

Autor: poly

Foto: fotolia.com