Levočská nemocnica žiada zachovať súčasné stanice záchraniek

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVšeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča žiada zachovanie súčasných licencií na prevádzkovanie ambulancií pozemnej záchrannej zdravotnej služby. Pri posudzovaní žiadostí o pridelenie licencií by podľa vedenia nemocnice mali významne zavážiť konkrétne činy profesionálov, nielen projekt predložený na papieri.

Levoča prevádzkuje záchranku 22 rokov a aj vďaka vysokému pracovnému nasadeniu a odbornosti súčasného personálu uspela vo výberových konaniach na prevádzkovanie záchrannej zdravotnej služby (ZZS) v roku 2005 a 2009.

Branisko, tunel Šibenik, Mariánska púť i Kurimany

Výjazdy posádky rýchlej lekárskej pomoci (RLP)a rýchlej zdravotnej pomoci (RZP), či poskytovanie neodkladnej prednemocničnej starostlivosti pri ohrození zdravia a života pacientov sú každodennou súčasťou práce šiestich lekárov levočskej nemocnice. Posádky rýchlej záchrannej služby v Levoči každoročne zabezpečujú, okrem iného, zdravotnú starostlivosť počas púte na Mariánsku horu pre približne pol milióna ľudí. „Okrem externých a interných školení absolvujú naši záchranári cvičenia aj v tuneli Branisko, pre ktorý sme najbližšou RLP posádkou,“ uviedol primár oddelenia urgentnej medicíny MUDr. Martin Hlubek. Záchranári z Levoče boli prví na mieste nešťastia na stavbe diaľnice D1 pri Kurimanoch a excelentne zvládli aj zásah po výbuchu v tuneli Šibenik. Sú držiteľmi Zlatého záchranárskeho kríža, nadrezortného ocenenia záchranárov všetkých zložiek Integrovaného záchranného systému, profesionálnej i laickej verejnosti.

 Činy sú viac než slová

„Som presvedčený, že práve  takéto výsledky konkrétnej práce záchranárov z našej nemocnice by mali byť zásadným faktom i pri súčasnom hodnotení našej žiadosti o opätovné získanie licencie na prevádzkovanie stanice RLP a RZP. Teda, že príslušná komisia bude posudzovať nielen predložený projekt, ale aj praktické činy ľudí, ktorí sa podieľajú na záchrane ľudských životov,“ uviedol riaditeľ nemocnice v Levoči Mgr. Miroslav Jaška. Ako dodal, jednoznačné fakty, ktoré vypovedajú o profesionalite záchranárov Všeobecnej nemocnice s poliklinikou Levoča, nenahradia žiadne projekty alebo zámery, ktoré sú len na papieri.

Autor: ok

Foto: archív Agel SK