V Banskobystrickom kraji sa zdvojnásobil počet chorých na chrípku

anginaVýskyt akútnych respiračných ochorení i chrípky sa v Banskobystrickom kraji v 3. kalenárnom týždni zvýšil. Zatiaľ čo akútnych respiračných ochorení (ARO) je v medzitýždňovom porovnaní viac o 15 percent, počet prípadov chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) je vyšší až o 109 percent. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

V absolútnych číslach lekári kraja nahlásili 5559 prípadov ARO, čo predstavuje chorobnosť 1535 na 100 tisíc osôb. Vo výskyte CHPO, ktoré sa vyčleňujú zo všetkých akútnych respiračných ochorení, zaevidovali epidemiológovia 625 chrípkových ochorení (chorobnosť 173 na 100 tisíc osôb). Hlásnu povinnosť si splnilo 54 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 56 percent lekárov pre dospelých Banskobystrického kraja.

Medziročné porovnanie vývoja ochorení vychádza priaznivejšie, než medzitýždňové. Výskyt ARO je oproti rovnakému obdobiu roku 2013 nižší o 14 percent, chrípky a jej podobných ochorení je menej o vyše 21 percent.

Epidemiológovia nezachytili v 3. kalendárnom týždni ani jeden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI) či chrípky AH1N1. Vírusy v treťom kalendárnom týždni zaútočili predovšetkým na ekonomicky činné obyvateľstvo (v absolútnych číslach 2003 prípadov) a deti v základných školách vo vekovej skupine od 6 do 14 rokov (1114 prípadov). Porovnateľný výskyt počtu chorých je v ostatných vekových skupinách, pričom najmenej prípadov bolo u adolelscentov.

Autor: ok

Foto: Fotolia