Miesto, kde pacient občerství svoju dušu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nemocnica má liečiť nielen telo, ale rovnako dôležitá je liečba ducha. S toutou filozofiou sa rozhodla Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici poskytnúť priestory návštevnej haly hospitalizovaným pacientom a ich návštevám a súčasne aj umeniu, ktoré im má spríjemniť prostredie a aj ich rozptýliť.

Približne 70 kresieb, malieb i fotografií zoradených do cyklov tu od 26. augusta vystavuje šesť mladých výtvarníčiek: Linda Stareková, Stanislava Straková, Daniela Klimantová, Monika Gardíková, Mária Prisenžňáková a Júlia Korimová. Výstava Alter Ego napovedá o vnímaní, prežívaní a vnútornom svete každej jednej z nich. “Nemocnica nemusí byť len prostredím s bielymi stenami. Sme radi, že aj vďaka našim prácam sa to zmení. Práce vznikli v prevažnej väčšine ako študentské práce pod vedením našich pedagógov,” povedala jedna z autoriek, Monika Gardíková.

Aj podľa riaditeľa nemocnice MUDr. Vladimíra Baláža snahou je vytvoriť prostredie, “kde by pacienti občerstvili svojho ducha.” Výstava Alter Ego potrvá do 26. septembra a vystriedať by ju mala výstava fotografií. Do konca roka tak dostane príležitosť prezentovať sa viacero umelcov.

(ok)

Foto: Eva Koperová