Ministri zdravotníctva Slovenska a Česka podpísali memorandum

Doctor writing prescription

Pacienti zo Slovenska majú definitívne zabezpečené transplantácie pľúc v Prahe. Minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker a minister zdravotníctva ČR Miloslav Ludvík dnes v Bratislave podpísali Memorandum o porozumení medzi slovenským a českým ministerstvom zdravotníctva. Transplantáciu pľúc tak po novom slovenskí pacienti podstúpia v českej Fakultnej nemocnici Motol.

Slovenská republika a Česká republika budú mať spoločný zoznam čakateľov na transplantáciu, čo zvýši šance na dodanie vhodného orgánu pre pacienta, ktorý ho potrebuje. Transplantácia pľúc je technicky najkomplikovanejší transplantačný výkon tak z hľadiska operačnej techniky, ako aj  ďalšieho manažmentu a prípravy. Ročná potreba transplantácií pľúc v SR je cca 1/500.000 obyvateľov, teda približne 10 pacientov je indikovaných na výkon. S českou stranou sme sa dohodli na Fakultnej nemocnici Motol, ktorá robí takéto transplantácie. Ročne spoločne pre občanov Českej a Slovenskej republiky tak zabezpečí desiatky transplantácií, čo je už úroveň európskej špičky,“ povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

„Som rád, že sa spolupráca medzi oboma krajinami rozvíja aj v tejto oblasti, vieme zúročiť skúsenosti našich odborníkov a pomôcť tak českým a slovenským pacientom,“ zhodnotil minister zdravotníctva ČR Miloslav Ludvík.

Predtransplantačná a posttransplantačná starostlivosť by sa poskytovala v Univerzitnej nemocnici Bratislava, predpokladá sa aj spolupráca s ďalšími univerzitnými a fakultnými nemocnicami.

Ministri zdravotníctva oboch krajín si zároveň vymenili skúsenosti napríklad z liekovej politiky. Venovali sa aj téme štandardných, preventívnych, diagnostických a liečebných postupov – ich vývoju hodnoteniu a implementácii.

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR

Foto: fotolia.com