Zoznam urgentných príjmov je schválený

Ministri minulý týždeň odobrili zmeny v oblasti urgentných príjmov. Podľa schváleného návrhu novely zákona o zdravotnej starostlivosti sa urgenty rozdelia na dva typy a zdravotné poisťovne na ne majú platiť mesačné paušály. Pozrite si aktuálny zoznam urgentov vo vašom okolí.

Urgentných príjmov prvého typu bude na Slovensku celkovo 34. Budú fungovať minimálne ako jedna samostatná ambulancia (interná, chirurgická alebo neurologická), ktorá bude nonstop k dispozícii len pre urgentných pacientov.

Urgentné príjmy typu I.

 

Pripravte sa na veľké

 

Pripravte sa na veľké

 

Pripravte sa na veľké

Urgentov druhého typu, s možnosťou nadväznosti traumacentra, má byť podľa ministerstva na Slovensku šesť pre dospelých a štyri detské. Ministerstvo zdravotníctva si od toho sľubuje ich modernizáciu aj lepšie fungovanie. “V tomto prípade je požadovaná širšia minimálna odbornosť špecialistov v porovnaní s urgentným príjmom typu 1, to znamená viac lekárov odborníkov na jednom mieste – poskytnutie komplexnej zdravotnej starostlivosti. Urgentný príjem typu 2 je samostatné oddelenie Urgentnej medicíny,” napísalapre Topky hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Urgentné príjmy typu II.

 

Pripravte sa na veľké

Zámerom je, aby bola lepšie načasovaná urgentná zdravotná starostlivosť pre skutočne urgentných pacientov. “Súčasný rozsah poskytovanej urgentnej zdravotnej starostlivosti zostane zachovaný, rezort chce túto zdravotnú starostlivosť ešte skvalitniť vybudovaním urgentných príjmov typu I. a urgentných  príjmov typu II, na ktoré môžu nadväzovať tzv. traumacentrá,” povedala hovorkyňa.

Podľa hovorkyne ministerstvo analyzovalo situáciu a na základe toho definovalo, v ktorých mestách a aké druhy urgentov kde budú. “Vychádzali sme z geografickej dostupnosti, dostupnosti z hľadiska cestnej infraštruktúry, počtu návštev centrálnych príjmov, ústavnej pohotovostnej služby, počtu hospitalizácií, významu na úrovni kraja či akútnych prevozov,” vysvetlila Eliášová s tým, že nemocnica má málo privezených pacientov a veľa prevozov do iných nemocníc a nemá non stop k dispozícii neurológiu, ktorá je tiež podmienkou pre urgentný príjem typu I.

Dva typy urgentov

Urgentný príjem prvého typu bude samostatná ambulancia s lekárom, triediacim pracovníkom a ďalším zdravotníckym personálom, s 24-hodinovou prevádzkou, sedem dní v týždni. “Je to istá nadstavba ústavnej pohotovostnej služby a musí mať jedno takzvané expektačné lôžko,” poznamenal Drucker.

Urgentný príjem druhého typu je podľa neho vyšší stupeň špecializácie, pričom si vyžaduje ďalších odborníkov, špecialistov. “Takýchto urgentných príjmov predpokladáme na Slovensku šesť pre dospelých a štyri pre deti. Pre urgentné príjmy druhého typu plánujeme, že sa dobudujú aj takzvané traumacentrá. Ide o vysoko špecializované centrá, ktoré sú schopné robiť komplexnú diagnostiku a liečbu,” uviedol minister.

“Pevná cena za poskytovanie urgentnej zdravotnej starostlivosti poskytovateľom, ktorý má povolenie na prevádzkovanie všeobecnej nemocnice alebo špecializovanej nemocnice, ktorá má urgentný príjem 1. typu, je 26 700 eur mesačne na jeden urgentný príjem 1. typu. Pevná cena za poskytovanie urgentnej zdravotnej starostlivosti poskytovateľom, ktorý má povolenie na prevádzkovanie všeobecnej nemocnice alebo špecializovanej nemocnice, ktorá má urgentný príjem 2. typu, je 99 300 eur mesačne na jeden urgentný príjem 2. typu,” píše sa v materiáli. Pevná cena za prípad liečený na expektačnom lôžku bude 350 eur.

Pre urgenty, ktoré sa nedostali do siete, sa nič nemení

Urgentné príjmy v nemocniciach, ktoré sa nedostali do novej pevnej siete navrhnutej Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR, môžu podľa šéfa rezortu Tomáša Druckera (nominant Smer-SD) fungovať aj naďalej. “Sieť urgentných príjmov neznamená, že žiadna iná nemocnica nemôže prevádzkovať urgentný príjem,” povedal Drucker.

Vysvetlil, že pre urgenty zaradené do siete sa zmení spôsob financovania. Po novom ich zdravotné poisťovne majú platiť paušálne bez ohľadu na počet pacientov mesačne. “Pre tých, ktorí sa nenachádzajú v sieti urgentných príjmov, sa nič nemení na tom systéme, ako bol doteraz. Môžu prevádzkovať urgentný príjem, ak budú mať dostatočný počet pacientov a získajú zdroje z výkonov, nie je v tom problém,” skonštatoval Drucker. Zdravotné poisťovne sú povinné preplácať neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Pohotovostné služby budú existovať aj naďalej

Zdravotnícke zariadenia s ústavnou pohotovostnou službou budú existovať aj naďalej. “Tak ako v súčasnosti. Na ambulancii musí byť jedna sestra a lekár dostupný v rámci zdravotníckeho zariadenia,” napísala Elášová. Toto je aktuálny zoznam pohotovostí na Slovensku.

Mapa pohotovostí pre dospelých a deti

 

Pripravte sa na veľké

Aktuálny zoznam urgentov

 

Pripravte sa na veľké

 

Pripravte sa na veľké

 

Pripravte sa na veľké

Nemocnica v Malackách nespĺňa parametre

Nemocnica Malacky podľa analýzy Inštitútu zdravotnej politiky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR nespĺňa parametre, aby bola v pevnej sieti urgentných príjmov typu I. Uviedla to hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. “Nemocnica nespĺňa kritériá na zaradenie do pevnej siete počtom hospitalizácií, materiálno-technického vybavenia či počtu odborností,” dodala.

Ministerstvo zdravotníctva SR vo svojich najnovších materiáloch neráta so zaradením nemocnice v Malackách do pevnej siete urgentných príjmov prvého typu. Nemocnica tak nebude zo zdravotných poisťovní dostávať paušál, ktorým by mohla vykrývať stratu, vytvorenú fungovaním ústavnej pohotovostnej služby. “Samozrejme, nemocnica si môže vybudovať kapacity na úrovni UP I. aj II. , nebude však platený paušálne, ale za zdravotné výkony tak, ako je to doteraz,” poznamenala Eliášová.

Bratislava bude urgent v Malackách naďalej dotovať

Pokiaľ nebude ústavná pohotovostná služba (ÚPS) malackej nemocnice platená prostredníctvom mesačného paušálu zdravotných poisťovní, Bratislavský samosprávny kraj (BSK) bude naďalej dotovať jej stratovú prevádzku. Vyhlásil predseda BSK a zároveň kandidát na znovuzvolenie za šéfa samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Informoval, že podľa pripravovaného zákona majú byť urgentné príjmy a traumacentrá len v Bratislave. “BSK dal zásadnú pripomienku, aby malacká nemocnica nebola traumacentrom, na to nemá výbavu, ale urgentným príjmom,” uviedol predseda BSK. Podľa neho kým z Pezinka a Senca je do Bratislavy veľmi blízko, Malacky sú umiestnené úplne excentricky. Navyše Malacký okres je takmer taký veľký ako Pezinský a Senecký spolu, preto považuje za pochopiteľný návrh, aby bol urgentný príjem aj v Malackách platený zo strany poisťovne.

“Z tých správ, ktoré máme z ministerstva, oni tento náš návrh analyzujú, lebo tie argumenty sú pomerne vážne,” dodal Frešo s tým, že 80-tisíc až 100-tisíc ľudí žijúcich na Záhorí nie je možné vždy „šikovať“ do Bratislavy. Podľa predsedu BSK v súčasnom režime dáva kraj na urgentný príjem asi pol milióna eur ročne. “A dávať budeme, kým sa nenájde iné riešenie,” vyhlásil.

Ak zrušia Malacky, ľudia sa nahrnú do Bratislavy

Výkonný riaditeľ nemocnice Peter Kalenčík považuje návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti za “vyslyšanie” toho, čo hovoria päť rokov. Myslí si, že ÚPS bude na jeho základe financovaná tak, ako by mala byť. “Podstatné pre túto nemocnicu a tento región je, že je tu 80.000 ľudí a táto nemocnica na tomto urgente ošetrí zhruba 1100 ľudí mesačne. Ak by ten urgent nebol a bol by v Bratislave, títo ľudia sa všetci nahrnú do Bratislavy,” povedal riaditeľ s tým, že v Bratislave sa plánujú dva takéto urgentné príjmy a títo ľudia z tohto regiónu by v podstate nemali kam ísť.

Zaradenie pohotovosti v Malackách do pevnej siete urgentov I. typu prostredníctvom pripomienky k pripravovanej novele zákona navrhol aj ďalší kandidát na predsedu BSK Milan Ftáčnik (nezávislý). Je presvedčený, že z hľadiska spádového regiónu i dopravnej dostupnosti by Malacky, podobne ako napríklad Piešťany či Brezno, mali do siete urgentov I. typu patriť.

Zdroj: www.topky.sk

Foto: sme.sk