Mlieko má priaznivý účinok na naše zdravie

Child in kindergarten

Chrípkové obdobie  je v „plnom prúde“, pacienti zapĺňajú čakárne lekárov, tí uvedomelejší- aby respiračné, či chrípkové ochorenia nešírili ďalej, ostávajú na PN, alebo si chorobu vyležia počas dovolenky. Nachladnutím s kašľom a nádchou podľa štatistík trpí každý Slovák priemerne dvakrát ročne, čo sa prejavuje hlavne v zimnom období. Zhoršujú sa aj niektoré typy alergií, pričom vlhké počasie a nízke teploty kladú na ľudský organizmus a jeho imunitu zvýšené požiadavky. Vplyvom preventívnych opatrení – či už častého pohybu na čerstvom vzduchu, otužovania, či správnej výživy, si človek môže svoju imunitu posilňovať, zvyšovať obranné reakcie organizmu a lepšie tak odolávať nástrahám rozličných ochorení, typických hlavne pre zimné obdobie.

Ako zdôrazňuje vedúca Oddelenia hygieny výživy MUDr. Ivana Sedliačiková, do jedálnička, ktorý ovplyvňuje naše zdravie, patrí aj mlieko a výrobky z neho. „Mlieko a mliečne výrobky sú významným zdrojom vápnika, niektoré mliečne výrobky aj zdrojom probiotík – živých mikroorganizmov, ktoré po vstupe do nášho tela majú prospešný účinok na naše zdravie. Medzi najznámejšie probiotiká patria laktobacily a bifidobaktérie. Probiotiká obsahujú aj výrobky z ovčieho mlieka, napr. bryndza,“ uvádza. Dodáva, že v našich podmienkach sa na ľudskú výživu využíva predovšetkým kravské mlieko, ale stále viac ľudí konzumuje aj ovčie a kozie mlieko, ktoré majú vzácne špecifické zloženie. Ovčie mlieko obsahuje vyššie množstvá niektorých zdraviu prospešných zložiek, ako kravské. Vzhľadom na vysokú viskozitu a svojráznu chuť sa ovčie mlieko nekonzumuje čerstvé, ale používa sa na výrobu syrov a bryndze. Bryndza je naša národná špecialita, súčasť viacerých národných jedál a považuje sa za špecialitu mimoriadne prospievajúcu ľudskému zdraviu.

Mlieko- či už kravské, alebo kozie, či ovčie, sa v súčasnosti zaraďuje medzi najvýživnejšie a najkomplexnejšie potraviny. Okrem základných živín a príslušnej energie poskytuje ľudskému organizmu mnoho látok, ktoré sa vyznačujú nielen významnými výživovými, funkčnými, ale aj zdravotnými účinkami. „Obsahuje esenciálne aminokyseliny, ktoré si naše telo nevie samo vytvoriť. Ďalšími zložkami sú tuk a mliečny cukor, ktoré sú pre nás nielen výborným zdrojom energie. Pre detský organizmus je mimoriadne významná zložka mliečneho cukru – galaktóza, potrebná pre vývoj mozgu a nervových tkanív. Mliečny tuk je jemne emulgovaný a v porovnaní s inými živočíšnymi tukmi má veľmi dobrú stráviteľnosť. Jeho konzumácia je potrebná aj preto, že obsahuje v tuku rozpustné vitamíny A, D, E. Mlieko nás zásobuje aj bohatou minerálnou výživou. Je najlepším zdrojom vápnika, ktorý sa v organizme zúčastňuje na tvorbe a neskôr na udržiavaní pevnej kostnej hmoty a zubov, chráni nás aj pred osteoporózou. Mlieko je aj zdrojom draslíka a fosforu. Draslík, ktorého je vo výžive nedostatok, sa podieľa na udržiavaní krvného tlaku, reguluje rovnováhu telesných tekutín a napomáha správnej funkcii svalov. Fosfor, spolu s vápnikom, pomáha udržiavať pevné kostí.

Začiatkom druhej polovice minulého storočia sa začali objavovať informácie o negatívnych vlastnostiach mlieka. Mýty o tuku, zahlieňovaní, alergiách a pod., spôsobili, že sa spotreba mlieka na Slovensku podstatne znížila. V poslednej dobe sa však  množia dôkazy, že konzumácia mlieka a syrov pôsobením bioaktívnych bielkovín, tukov a minerálov, práve pomáha znižovať riziko civilizačných ochorení, osteoprózy, zubného kazu a rakoviny čreva. Vzorom by nám mohli byť Švajčiarsko a Francúzsko, kde napriek vysokému konzumu tučného mlieka a syrov je výskyt uvedených “moderných ochorení” podstatne nižší. Takže, mlieko a mliečny tuk sú z hľadiska zdravia potrebné, podobne ako rastlinná potrava a možno povedať, že sa vzájomne dopĺňajú.

Autor: Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici

Foto: fotolia.com