Možnosť novej liečby karcinómu pečene na Slovensku

FNsP Banská Bystrica

Minulý týždeň rádiológovia z FNsP F.D.Roosevelta Banská Bystrica ako prví na Slovensku vykonali unikátny zákrok, rádioembolizáciu nádoru pečene. Za prísnych bezpečnostných opatrení aplikovali prvým dvom pacientom mikroskopické rádioaktívne častice, ktoré cielene zničia nádor, bez postihnutia okolitých orgánov.

„Jedná sa o pomerne novú metódu pre cielenú vnútornú rádioterapiu  zhubných nádorov pečene. Rádioembolizácia sa vykonáva podaním mikroskopických častíc obsahujúcich rádioaktívny prvok Yttrium-90 mikrokatétrom do pečeňových artérii,“ vysvetľuje MUDr. Stanislav Okapec, primár Oddelenia rádiológie.

Rádioaktívne častice sú zanesené krvou priamo do najmenších ciev nádorového tkaniva. Rádioaktívna látka s doletom v priemere do 2,5 mm týmto spôsobom ožiari a zničí rakovinou postihnuté tkanivo v pečeni, pričom ostatné okolité orgány nezasiahne. Keďže ide o rádioaktívny materiál, zákrok sa robí na Angiografickom pracovisku za veľmi prísnych bezpečnostných opatrení.

„Ide o úplne nový spôsob liečby zhubných nádorov pečene.  Otvára možnosť aj pre chorých, ktorí neadekvátne reagujú na chemoterapiu, alebo u ktorých iné metódy ako chirurgická resekcia nádoru či termoablačné metódy neprichádzajú do úvahy,“ dopĺňa výhody metódy primár Okapec.

            Dvom mužom, ktorí ako prví tento zákrok na Slovensku podstúpili, poskytol šancu na prežitie práve preto, že ani jedna z dostupných možností terapie nebola pre nich vhodná. „Stav pacientov je po absolvovaní rádioembolizácii dobrý. Obaja už boli z nemocnice prepustení. Budú samozrejme naďalej pod dohľadom odborníkov a musia absolvovať pravidelné kontroly,“ upresnila MUDr. Svetlana Selčanová-Adamcová, vedúca lekárka Hepatologicko – gastroenterologického oddelenia.

Rádioembolizácia je zákrok, ktorý si vyžaduje multidisciplinárnu spoluprácu viacerých odborníkov. Realizácia zákroku by nebola možná bez lekárov a fyzikov Inštitútu nukleárnej a molekulárnej medicíny v Banskej Bystrici, pretože  je pre krátky polčas rozpadu použitej látky logisticky veľmi komplikovaná a náročná. Diagnostika a výber pacientov sú zas v kompetencii hepatológov z Hepatologicko – gastroenterologického oddelenia.

Výskyt nádorových  ochorení pečene sa za obdobie posledných rokov dramaticky zvýšil.  Kým v roku 2007 mali na špecializovanom hepatologicko – transplantačnom oddelení hospitalizovaných 18 pacientov s nádorom pečene v roku 2015 ich bolo až 242. FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica je v rámci SR významným centrom liečby ochorení pečene a pacientom poskytuje najširšiu škálu liečebných metód od rôznych typov konzervatívnej liečby až po samotnú transplantáciu orgánu. Pacienti tak majú k dispozícii ďalšiu liečebnú  metódu, ktorá rozšíri spektrum možností poskytovaných na Slovensku.

Zdroj: FNsP Banská Bystrica

Foto: FNsP Banská Bystrica