O ozdravom pláne VšZP rozhodnú do konca týždňa

man and woman signing contract paper

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) rozhodne o ozdravnom pláne Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) do piatka (23.12.). Pokiaľ by ho neschválil, znamenalo by to pre štátnu poisťovňu, ktorá má rekordnú stratu, nútenú správu.

VšZP ozdravný plán doručila ÚDZS v piatok (16.12.). Počíta s tým, že ušetrí 115 miliónov eur a dostane dofinancovanie vo výške 150 miliónov eur. Úrad má desať kalendárnych dní na to, aby plán schválil alebo odmietol, vysvetlila pre TASR jeho hovorkyňa Andrea Pivarčiová. Vzhľadom na vianočné sviatky má rozhodnutie padnúť do piatka.

Šéf VšZP Miroslav Kočan očakáva, že strata štátnej poisťovne bude na konci roku 225 až 250 miliónov eur. Po prijatých úsporných opatreniach, napríklad v oblasti nákladov na lieky či špeciálny zdravotnícky materiál, by mala na budúci rok dosiahnuť 180 miliónov eur.

Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá je najväčšou na trhu, je v strate od augusta po tom, čo zreálnila tvorbu technických rezerv. Vlani vykázala zisk 17,6 milióna eur, podľa súčasného vedenia mala však skončiť v mínuse. Jej bývalý šéf Miroslav Vaďura si za výsledkom stojí. VšZP ešte v takejto vysokej strate nebola. Doteraz najvyššiu mala v roku 2010, a to vyše 120 miliónov eur.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com