MZ SR: exminister je zodpovedný za parkovné aj vrátenie 4 miliónov

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPre nekoncepčné kroky bývalého ministra Ivana Uhliarika príde Ministerstvo zdravotníctva SR o viac ako 4 milióny eur. Uvádza sa to v tlačovej správe komunikačného odboru rezortu. ,,Bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik sa niekoľkokrát pochválil sumami, ktoré dokázal v minulosti ušetriť na projekte eHealth. Tieto kroky však priniesli svoje prvé negatívne výsledky vo forme korekcie vo výške 3 804 567 eur bez DPH, ktoré musí Ministerstvo zdravotníctva SR vrátiť Ministerstvu financií SR,” uviedla hovorkyňa Zuzana Čižmáriková.

Ako spresnila, ide o Národný projekt elektronické služby zdravotníctva. Bývalé vedenie ministerstva financií spolu s ministerstvom zdravotníctva rozhodlo o zmene pôvodnej zmluvy pri zastrešovaní daných služieb. Namiesto korektného postupu a vypísania riadneho verejného obstarávania však 27. októbra 2011 podpísali iba dodatok. Práve dodatok č. 2 je sporným bodom, ktorý má iba jedno riešenie, a to vrátenie plnej sumy, čiže 100 %-nú korekciu.

“Paradoxom je, že tento postup bol spoločným výsledkom dohody bývalého ministra zdravotníctva a ministra financií. Dnes bude spoločným postupom oboch ministerstiev vrátenie plnej výšky sumy za Národný projekt elektronické služby zdravotníctva vo výške 3 804 567 eur bez DPH,” píše sa v tlačovej správe.

Vysvetlí exminister, prečo odklepol zisk z parkovania súkromnej firme?

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská vyzýva svojho predchodcu Ivana Uhliarika, aby vysvetlil svoj súhlas s podpisom zmluvy na prenájom parkovacích miest medzi Univerzitnou nemocnicou Bratislava a súkromnou firmou. Práve na základe tejto zmluvy budú musieť pacienti platiť za parkovanie pred bratislavskými nemocnicami. Namiesto toho, aby mohla nemocnica využiť zisk na rozširovanie benefitov pre pacientov, takmer všetky finančné prostriedky získané z parkovného pôjdu do rúk súkromníka.

Podľa tlačovej správy ministerstva túto nevýhodnú zmluvu podpísal so súhlasom exministra jeho nominant na poste riaditeľa Miroslav Bucha dva dni pred Vianocami v roku 2011, v čase keď nemala vláda dôveru. Rozhodnutie podpísať zmluvu padlo aj napriek tomu, že bývalý minister vtedy inicioval kontrolu, ktorá v procese výberu súkromnej firmy zistila pochybenia. Súhlasom so zmluvou tak minister obral nemocnicu nielen o zisk, ale aj o právomoc rozhodnúť, či pacienti a zamestnanci nemocnice budú musieť za parkovanie platiť.

Ministerka Zuzana Zvolenská sa zároveň pýta iniciátora protestných akcií prezidenta SLK Mariána Kollára, prečo v čase podpisu zmluvy ako odborársky predák zdravotníkov nekonal a nevyzval ministra zdravotníctva na riešenie situácie? Paradoxom je aj fakt, že prezident SLK v súčasnosti podniká rôzne akcie so zamestnancami a pacientmi spolu s iniciátormi petičnej akcie, členmi KDH a poslancami mestskej časti za KDH. Pripomíname, že ide o rovnakú stranu, ktorej členom je aj exminister zdravotníctva.

Ministerka vyzýva aktérov petície, aby vysvetlili  zamestnancom a rovnako aj pacientom, prečo ich minister za KDH so zmluvou súhlasil. Hneď po nástupe ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej do funkcie sa proces a platnosť koncesnej zmluvy preveroval. MZ SR spolu s UNB využili všetky dostupné právne cesty, ako zmluvu vypovedať. Celkovo vykonali takmer 50 právnych krokov. Zo záverov Úradu pre verejné obstarávanie a zo šetrenia okresnej prokuratúry vyplýva, že zmluva je platná. Ak by nemocnica zmluvu vypovedala bez relevantného právneho dôvodu alebo ju neplnila, vystavila by sa hrozbe platenia škody a ušlého zisku, ktorý by prevýšil milión eur. To by zadlženú nemocnicu, ktorá má značné existenčné problémy, paralyzovalo a vážne by ohrozilo poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Ilustračné foto: archív redakcie – E. Koperová

Autor: PK