Na ebolu ochorelo už takmer 21 300 ľudí, vyše 8 400 zomrelo

HAZMAT team with patient on stretcher

Počet obetí epidémie eboly sa podľa aktualizovanej bilancie, ktorú zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), zvýšil na viac ako 8 400. Podľa správy ochorelo na životunebezpečné infekčné ochorenie vírusového charakteru celkovo 21 296 ľudí, pre 8 429 z nich sa choroba skončila úmrtím. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

WHO zdôraznila, že všetky tri západoafrické krajiny najviac zasiahnuté epidémiou, teda Guinea, Libéria i Sierra Leone, zaznamenali najnižší týždňový počet nových ochorení, a to v prípade Guiney a Sierry Leone od augusta 2014, kým v prípade Libérie dokonca od júna minulého roka.

Ako vyplýva z dnešnej správy tlačovej agentúry APA, ešte 4. januára došlo k odmietnutiu vstupu na Cyprus pre podozrenie z infikovania ebolou v prípade istého cestujúceho rakúskeho leteckej spoločnosti AUA. Napriek tomu, že sa v prípade cestujúceho, ktorého meno figurovalo na americkom preventívnom zozname, ochorenie podarilo vylúčiť, musel sa vrátiť do Viedne. Hovorca AUA potvrdil dnes predmetnú informáciu spravodajského týždenníka News a dodal, že išlo o nedorozumenie, respektíve prehnanú opatrnosť zo strany cyperských úradov. Pasažier sa na spomínanom zozname ocitol po lete zo západnej Afriky do USA, nikdy však u neho nejestvovalo skutočné podozrenie, že je infikovaný vírusom eboly.

Príslušníka amerických ozbrojených síl, ktorý sa nedávno vrátil zo západnej Afriky a mal sledovať vlastný zdravotný stav, či sa u neho nezačínajú neprejavovať príznaky horúčky ebola, našli v utorok mŕtveho neďaleko vojenskej základne Fort Hood v štáte Texas. Vojak, ktorého meno americké ozbrojené sily nezverejnili, bol vo Fort Hoode na mimoriadnej dovolenke a o svojom zdravotnom stave bol povinný dvakrát podať hlásenie zdravotnej službe na základni. Jeho telo sa našlo mimo základne v meste Killeen.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com