Na Slovensku je evidovaný prvý prípad SARI v tomto roku

Woman coughing and blowing her nose in autumn

Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje z celého Banskobystrického kraja, nezaznamenali v porovnaní s uplynulým týždňom takmer žiadne zmeny vo výskyte respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO). V medziročnom porovnaní je však výskyt ARO vyšší takmer o 20 percent a CHPO o necelé jedno percento. Údaje o chorobnosti banskobystrickému RÚVZ poskytlo 61 percent lekárov pre deti a dorast a 52 percent všeobecných lekárov pre dospelých v tomto regióne. Stagnujúca tendencia ochorení je podľa odborníkov vhodný čas, aby sa občania dali voči chrípke zaočkovať. Očkovať proti chrípke by sa mali najmä osoby nad 65 rokov, osoby s ochoreniami srdcovo-cievneho systému, s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami. Pre indikované skupiny je vakcína plne hradená zo zdravotného poistenia. Ako zdôrazňujú epidmiológovia, organizmus oslabený chrípkou ľahko podlieha tzv. sekundárnym infekciám bakteriálneho pôvodu. Patria k nim napríklad zápal pľúc, zápal priedušiek, zápal stredného ucha, či centrálneho nervového systému. Komplikácie sa častejšie vyskytujú u veľmi malých detí, u 65- a viac-ročných a u osôb s chronickými chorobami. Častým pôvodcom komplikácii je Streptococcus pneumoniae (pneumokok). Súčasne s vakcínou proti chrípke, alebo počas celého roka, je možné podať vakcínu proti pneumokokovým infekciám. Ochranný účinok vakcíny nastupuje 14 dní po podaní a trvá 5 rokov.

Epidemiológovia v 43. kalendárnom týždni zaevidovali už aj prípad SARI (ťažké akútne respiračné ochorenie). Do systému ho nahlásil za okres Žarnovica RÚVZ Žiar nad Hronom. Ide o 56- ročného muža z obce Brehy, okres Žarnovica hospitalizovaného na JIS interného oddelenia vo Všeobecnej nemocnici v Žiari nad Hronom s ťažkosťami pri dýchaní, vykašliavaním hlienov, výraznými bolesťami na hrudníku, dýchavičnosťou, a vysokou horúčkou. O niekoľko dní sa pridalo krvácanie z pažerákových varixov, rozsiahla pneumónia s poruchami srdcového rytmu a poruchami funkcie dýchaciho systému. Potom ho preložili na Oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny v tom istom zdravotníckom zariadení. Pacient nebol očkovaný proti chrípke a rizikovým faktorom bolo u neho silné fajčenie (40-50 cigariet denne). Výsledky laboratórneho vyšetrenia odobratého materiálu zatiaľ nie sú k dispozícii.

Lekári v banskobystrickom regióne v 43. kalendárnom týždni evidovali V absolútnych číslach 6005 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1655 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli takmer v 430 prípadoch, čo je chorobnosť 118 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Rimavská Sobota (965 prípadov), Lučenec ( 781 prípadov), Banská Bystrica (693 prípadov) a v okrese Revúca so 614 chorými. Na chrípku a jej podobné ochorenia evidujú epidemiológovia v absolútnych číslach 429 chorých (chorobnosť vyše 118 na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni). Najvyšší počet pacientov chorých na chrípku je v okresoch Lučenec, Banská Bystrica, Revúca a Poltár. Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu žiakov základných škôl a najmenšie deti od 0 do 5 rokov.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici

Foto: fotolia.com