Kontrolóri opäť našli nebezpečné kozmetické výrobky

Úrad verejného zdravotníctva SR varuje pred nebezpečným šampónom, lakom na nechty a farbou na tetovanie, ktoré sa objavili na európskom trhu. Je možné, že sa dostali aj na Slovensko. Informoval o tom dnes hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Ide o šampón Basisches Shampoo značky BASIC WORLD, Natural cosmetics pôvodom z Nemecka. Predáva sa v 250-mililitrovej bielej plastovej fľaši. Vo výrobku bol zistený prekročený povolený limit pre celkový počet mikroorganizmov (10.000 KTJ/g). “Okrem toho bola zistená prítomnosť nepovoleného patogénneho mikroorganizmu – Pseudomonas Aeruginosa. Pseudomonas môže cez poškodenú pokožku alebo sliznice vniknúť do ľudského tela a spôsobiť infekcie alebo zápaly,” doplnil Rovný.

 

Nebezpečný je aj lak na nechty značky Bellazi pôvodom z Českej republiky. Ide o modrý lak v 11-mililitrovej sklenej fľaške s čiernym uzáverom. Výrobok obsahuje látku dibutyl phthalate (4%). “Pri dlhšom styku s nechtami môže látka penetrovať do ľudského tela a negatívne ovplyvňovať zdravie (napr. reprodukčné problémy),” vysvetlil nebezpečenstvo hlavný hygienik.

Pozor si treba dať aj na farbu na tetovanie značky Intenze z Číny, ktorá sa predáva v plastovej fľaške. Vo výrobku bola zistená prítomnosť látky 4-methyl-m-phenylendiamine (aromatický amín – 1133 mg.kg-1). “Výrobok nie je v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make up,” doplnil Rovný.

Zdroj: TASR

Foto: TASR, fotolia.com