Najčastejšou pohlavne prenosnou chorobou v Európe je chlamydióza

scientist working at the laboratory

Najčastejšou pohlavne prenosnou chorobou v Európe je chlamydióza. Vyplýva to z dnes zverejnenej štúdie Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) so sídlom vo švédskom meste Solna.

Táto zdravotnícka inštitúcia sa podľa agentúra DPA odvoláva na údaje z jej 27 členských krajín. V rokoch 2005-14 bolo zaznamenaných vyše 3,2 milióna prípadov tohto ochorenia, uvádza sa v predmetnom citovanom dokumente ECDC.

Z 396.000 vlaňajších prípadov sa takmer dve tretiny týkali osôb spadajúcich do vekovej skupiny 15-24 rokov. Počet prípadov je však pravdepodobne vyšší, keďže pri chlamydióze sa u nakazených nie vždy prejavujú príznaky choroby.

Chlamydióza je podľa štúdie jedinou pohlavne prenosnou chorobou, ktorá býva diagnostikovaná viac ženám než mužom, a to najmä preto, že ženy sú všeobecne testované častejšie než muži kvôli vyššiemu riziku zdravotných komplikácií.

“Chlamydiózu vieme ľahko diagnostikovať a dá sa liečiť antibiotikami, môže však nezvratne poškodiť reprodukčné orgány ženy,” uviedla riaditeľka ECDC Andrea Ammonová. Jedným z riešení je častejšie testovanie žien pod 25 rokov.

Ako prevencia sa odporúča zdravotná a sexuálna osveta. ECDC združuje všetkých 28 členských štátov Európskej únie plus Nórsko, Island a Lichtenštajnsko.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com