Najväčšia fúzia vo farmaceutickom priemysle sa neuskutoční

TASR/AP

Historicky rekordná fúzia vo farmaceutickom priemysle sa neuskutoční. Americký koncern Pfizer sa rozhodol ukončiť rokovania o zlúčení s konkurenčnou firmou Allergan. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Zrušenie megafúzie, ktorej hodnota predstavovala 160 miliárd USD (140,76 miliardy eur) a ktorá by vytvorila najväčšieho výrobcu liekov na svete, je víťazstvom administratívy prezidenta Baracka Obamu. Washington totiž sprísňuje pravidlá pre presun sídiel spoločností do zahraničia, aby si firmy týmto spôsobom nemohli znižovať dane v USA.

Pfizer bude musieť Allerganu zaplatiť 400 miliónov USD za náklady spojené s pripravovanou fúziou. Jej zrušenie prichádza potom, čo americké ministerstvo financií predstavilo nové pravidlá, ktoré majú skomplikovať takzvané “inverzie”, ktoré umožňujú americkým firmám presúvať svoje daňové adresy, často prostredníctvom fúzií, do krajín s nižšou sadzbou, čím si znižujú dane. V prípade dokončenia zlúčenia Pfizeru a Allerganom by nová firma sídlila v Írsku.

Obama v utorok (5. 4.) označil globálne vyhýbanie sa plateniu daní za “obrovský problém” a vyzval Kongres, aby prijal opatrenia, ktoré zabránia americkým firmám realizovať inverzné transakcie umožňujúce im znižovať dane v USA presúvaním sídiel do zahraničia.

Akcia Pfizeru ukončila minulý týždeň obchodovanie v New Yorku 2 % v pluse, zatiaľ čo akcia Allerganu sa prepadla o 14,8 % na najnižšiu úroveň od októbra 2014.

Zdroj: TASR

Foto: TASR