Nemocnica v Košiciach má nový urgentný príjem

Pavilón Urgent Košice

Nový urgentný príjem s modernou šesťpodlažnou budovou dnes slávnostne otvorili v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) na Rastislavovej ulici v Košiciach. Projekt zahrňujúci aj nákup špičkových lekárskych prístrojov mal celkový rozpočet takmer 26,5 milióna eur, spolufinancovala ho Európska únia (EÚ).

Podľa riaditeľa UNLP Ladislava Rosochu predstavujú nové priestory a vybavenie nielen európsku, ale aj svetovú kvalitu. “Je to skutočne prínos pre našich pacientov, nehovoriac o určitom komforte pre našich lekárov a zdravotnícky personál, ktorý si to určite zaslúži. Plný chod tejto kliniky chceme spustiť začiatkom júna,” povedal pre novinárov. Riaditeľ tiež pripomenul, že k uvedeniu tejto veľkej investície do života prichádza symbolicky v roku 90. výročia vzniku košickej nemocnice.

Výstavba pavilónu urgentného príjmu s operačnými sálami a pristávacou plochou pre vrtuľníky začala vo februári 2012. Realizovala sa podľa najnovších noriem a prísnych kritérií z hľadiska energetickej hospodárnosti a čistoty prostredia. Nosný systém objektu je tvorený železobetónovými prefabrikovanými stĺpmi, ktoré sú doplnené oceľovými prievlakmi a 12-metrovými betónovými panelmi. Opláštenie budovy patrí k najmodernejším ľahkým obvodovým plášťom v súčasnosti.

Vlani vo februári dobudovali hlavný vstup do chirurgického monobloku, ktorý zároveň slúži aj ako vstup do nového Urgentného príjmu pre peších. Pod jednou strechou nového urgentného pavilónu sú traumatologické ambulancie aj lôžková časť Kliniky úrazovej chirurgie, pracoviská Kliniky rádiodiagnostiky a nukleárnej medicíny, oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, a operačný trakt.

Najmodernejšie CT a heliport

V suteréne budovy je technické zázemie, na prízemí sú urgentné ambulancie, moderný CT prístroj, röntgenové a ultrazvukové pracovisko. Na 1. a 2. poschodí sú lôžkové oddelenia Kliniky úrazovej chirurgie. Všetky izby pacientov majú vlastné hygienické zariadenia a na každom podlaží je kúpeľňa pre imobilných. Lôžka pacientov na Jednotke intenzívnej starostlivosti a Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, ktoré sa nachádza na 3. poschodí, sú oddelené presklenými stenami s integrovanými žalúziami. Štyri operačné sály sú umiestnené pod heliportom.

Počítačová tomografia na prízemí je najmodernejším CT prístrojom na Slovensku, napriek nízkej dávke žiarenia má vysokú rozlišovaciu schopnosť. Prístrojom je možné vyšetrovať pacientov s váhou až do 227 kilogramov.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská konštatovala, že modernizácia, ktorou prešiel urgentný príjem v UNLP Košice, je predpokladom vyššej kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti. “Traumatologická starostlivosť, sústredená na jednom mieste, je ideálne riešenie s ohľadom na manažment pacienta, aj na výkony. Jednoducho, nové trendy sa postupne udomácňujú v našich nemocniciach – a to je dobrá správa pre pacientov,” povedala.

Finančné prostriedky na investíciu pochádzali z 85 percent z eurofondov, štátny rozpočet prispel 15 percentami. Na dnešnej slávnosti bol prítomný aj podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič, ktorý spomenul kritické názory, že únia je vzdialená od občanov. “Som veľmi rád, že práve takýto projekt dokazuje niečo úplne iné, že únia je tu pre ľudí, je tu na to, aby sa podporovali takéto projekty, aby sa poskytovala kvalitná zdravotnícka služba občanom a aby odborný personál mal kvalitné pracovné podmienky,” konštatoval.

Projekt však sprevádzajú aj podozrenia z manipulácie tendra na výstavbu pavilónu. Polícia zistila porušenie zákona pri verejnom obstarávaní, pričom malo dôjsť k neoprávnenému prospechu vopred dohodnutej osobe. Verejné obstarávanie pre nemocnicu zabezpečovala firma Pro-Tender, víťazom na dodávku prác sa vlani za bývalého vedenia nemocnice stala spoločnosť PKB Invest.

 

Polícia podľa oznámenia z mája minulého roka obvinila z machinácií pri verejnom obstarávaní troch ľudí, vrátane vtedajšieho konateľa firmy Pro-Tender. Vyšetrovanie kauzy pokračuje. “V súčasnosti sú obvinené tri osoby zo zločinu machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Prípravné konanie doposiaľ nebolo ukončené,” uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Ministerka Zvolenská sa priamo nevyjadrila k otázke hrozby vrátenia peňazí z eurofondov v prípade súdneho potvrdenia machinácií pri tendri. “Neviem k tomuto povedať žiadne nejaké prejudikácie. V tejto chvíli vieme len toľko, že všetky faktúry boli uznané, financovanie prebehlo a dostali sme peniaze z EÚ na tento nádherný projekt, ktorý bude slúžiť našim pacientom,” konštatovala.

O tom, čo bude s budovou starého urgentu zatiaľ nie je rozhodnuté. Úsilím vedenia nemocnice je opraviť daný historický objekt.

Zdroj. TASR

Foto: TASR