Nemocniciam chýbajú v návrhu rozpočtu peniaze na platy zdravotníkov

TASR

Návrh štátneho rozpočtu podľa Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) nezohľadňuje plánované vyššie platy zdravotníkov. “Návrh štátneho rozpočtu síce počíta s určitým navýšením, cca 43 miliónov eur, no potreba na udržanie systému vychádzajúc z aktuálneho stavu je podľa odhadov výrazne vyššia, cca 150 miliónov eur,” upozorňuje asociácia reprezentujúca desiatky malých a stredných nemocníc.

Nemocnice upozorňujú, že v prípade nenavýšenia rozpočtu pre rezort zdravotníctva sa môže aj na budúci rok opakovať situácia z tohto roku. “Nedofinancovanie rezortu vytváralo riziko ohrozenia sociálneho zmieru v nemocniciach združených v ANS, ktoré vzhľadom na kritickosť situácie zvažovali kroky znižujúce dostupnosť zdravotnej starostlivosti, čo by malo negatívny dopad tak na zamestnancov, ako aj pacientov,” napísala ANS v stanovisku.

Podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka má ísť na platy zdravotníkov na budúci rok 55 miliónov eur. Desať miliónov má isť do štátnych nemocníc, zvyšok do malých a stredných nemocníc. “Garancia finančných prostriedkov bude,” vyhlásil šéf rezortu na tohtotýždňovom zasadnutí parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Peniaze majú byť v rozpočte vyčlenené osobitne.

Financovanie platov zdravotníkov robilo problém už v tomto roku. Zdravotníctvo preto ide štát dofinancovať sumou 81 miliónov eur.

Zdroj: TASR

Foto: TASR