Niektorí lekári sa správajú ako neuspokojení vedci, tvrdí Peter Celec

Doctor in a robe sitting at a table in a hospital office

Niektorí lekári na Slovensku sa správajú ako neuspokojení vedci. Majú nápady, ktoré aplikujú nekontrolovateľne. Nemalo by to tak byť, treba sa držať dôkazov. Myslí si to vedec a molekulárny biológ Peter Celec, ktorý dnes v Bratislave prednášal na Interdisciplinárnej konferencii o inováciách v zdravotnej starostlivosti.

Lekárom podľa neho chýba spätná väzba. Treba preto vyvíjať tlak na potrebu hodnotenia kvality v zdravotníctve, myslí si. “To im môže nastaviť zrkadlo,” uviedol Celec. V medicíne mu chýba “správny tlak”. Ten má podľa neho vychádzať z hodnotenia kvality. “Treba ísť do hĺbky, a nie plniť iba primitívne papierové kontroly, v ktorých sa zameriava na chyby vo výkazoch,” odkázal Celec zdravotným poisťovniam a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Prijal by viac neoznámených a náhodných kontrol.

Celec odsudzuje, ak lekár kvituje liečbu homeopatikami alebo promuje neoverené praktiky na liečbu rakoviny. Kvalitná medicína si vyžaduje dôkazy a vedecké poznatky, upozornil. Niektoré inštitúcie v zdravotníctve by si podľa neho mali viac plniť svoje úlohy.

Vedec by rád na verejnosti počul viac jednoznačných a hlasných stanovísk zo strany lekárskych spoločností. “Napríklad k téme očkovania,” poznamenal. Problémových tém vo verejnom zdravotníctve, ku ktorým by sa tieto organizácie mohli vyjadriť, je podľa neho veľa.

Na konferencii prednášajú slovenskí i zahraniční odborníci v medicíne. Témami podujatia sú najmä inovatívne prístupy k zlepšeniu zdravia a zdravotnej starostlivosti a medicína založená na dôkazoch a dobrej klinickej praxi. Konferencia bude pokračovať i vo štvrtok (16. 3.).

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com