Rezort zdravotníctva zrušil zmluvu ocenenia špecializovaných nemocníc

Chirurgien

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zrušilo zmluvu so spoločnosťou SK Active, ktorá mala oceniť hodnotu štyroch špecializovaných nemocníc. Ministerstvo uvažovalo, že sa ich akcionárom stane aj Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), ktorá má pre rekordnú stratu problém s negatívnym vlastným imaním.

“Rezort zdravotníctva nepristúpil k plneniu predmetnej zmluvy. Ministerstvo zdravotníctva a SK Active, s. r. o, uzavreli dohodu o ukončení zmluvy o poskytovaní služieb. Ministerstvo naďalej analyzuje všetky možnosti a dostupné riešenia zvýšenia vlastného imania VšZP,” povedala pre TASR jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Časť akcií nemocníc sa mala ako nepeňažný vklad vložiť do základného imania VšZP a zvýšiť tak hodnotu jej majetku. Ministerstvo si preto v zrušenej zmluve nechalo oceniť Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb a Východoslovenský onkologický ústav.

Plány rezortu kritizoval opozičný poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený). Presun akcií označil za riskantnú operáciu v rozpore s verejným záujmom. Otvárala sa tak podľa neho možnosť privatizácie dotknutých nemocníc. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) to odmietol, podľa neho Beblavý podsúval dezinformácie a virtuálne naháňal strach.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com