Šéf VšZP M. Kočan má dôveru ministra T. Druckera

TASR
Šéf štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Miroslav Kočan i jej manažment majú dôveru ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD). Šéf rezortu to dnes oznámil po stretnutí s Kočanom na pôde ministerstva po tom, čo ho vo verejnom telefonáte kritizoval premiér Robert Fico (Smer-SD).

“Pán Kočan a manažment majú moju dôveru a musíme sa poučiť z chýb,” povedal Drucker. Vyhlásenie šéfa kabinetu cez telefonát Kočanovi vníma ako výsledok zlyhania komunikácie a toho, že sa ministerstvu ani štátnej poisťovni nepodarilo dementovať, že sa ide šetriť na úkor pacientov, čo opätovne poprel.

Premiérov telefonát označil Kočan za spätnú väzbu na chyby v komunikácii. “Priznávam, že sme nevedeli vysvetliť kroky, ktoré robíme,” povedal. To, že jeho záznam skončí na sociálnej sieti, nevedel. Priznal, že na takúto komunikáciu by si zvykať nechcel, hodnotiť ju odmietol. Za peknú vizitku svojej práce to nepovažuje.

Minister dnes znova deklaroval, že štátna poisťovňa nemala nikdy záujem šetriť na pacientoch. “Žiadne opatrenie z ozdravného plánu nie je na úkor pacienta,” uviedol Drucker. Myslí si, že jej manažment je profesionálny. “Robí svoju robotu dobre, ale dopustili sme sa niečoho, čo sme nepredpokladali, musíme sa poučiť a nesmie sa to opakovať,” skonštatoval.

Minister Drucker po stretnutí, rovnako ako dnes na vláde priznal, že komunikácia štátnej poisťovne nebola v poslednom období najlepšia. Nepodarilo sa jej presvedčiť, že sa pre historickú stratu z vlaňajška nechystá šetriť na pacientoch. Ľudia si tak podľa neho myslia, že starí ľudia nedostanú plienky či pacienti niektoré typy liečby. Treba preto podľa neho teraz obhajovať dobré meno VšZP.

Za problém považuje to, že vznikli nezrozumiteľné návrhy, ktoré neboli vopred odkomunikované s verejnosťou, aby sa odmietlo šetrenie. “To je základný problém, ktorý sa nám ťahá dva týždne, z titulu ktorého prišlo aj vyhláseniu predsedu vlády a vzišli otázky, ako ďalej bude VšZP postupovať. Musíme sa vrátiť do toho bodu, kedy sme prišli, že našou úlohou je predovšetkým stabilizovať VšZP a obhájiť jej dobré meno aj tým, že sa ponaprávajú niektoré nespravodlivosti,” zhrnul. Pripomenul, že za to, že je poisťovňa v ozdravnom pláne, nie je vinný súčasný manažment.

Drucker po telefonáte šéfovi VšZP neodíde, Kočan sa má rozhodnúť sám
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) priznáva, že komunikácia štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) nebola v poslednom období najlepšia. Nepodarilo sa jej presvedčiť, že sa pre historickú stratu z vlaňajška nechystá šetriť na pacientoch. Vinu za to berie aj sám šéf rezortu. Z ministerského postu sa však preto odchádzať nechystá, vyplynulo z jeho dnešných vyjadrení pred aj po rokovaní vlády.

Ako sa po kritickom telefonáte od šéfa kabinetu Roberta Fica (Smer-SD) zachová šéf štátnej poisťovne, si má Miroslav Kočan rozhodnúť sám. Pripustil, že telefonát, aký dostal, by nebol nikomu príjemný, ani premiérovi v opačnej situácii. S Kočanom sa stretne dnes poobede. “Musí sám zhodnotiť situáciu, do akej miery to považuje za zlyhanie alebo otázku nejakého kreditu,” skonštatoval Drucker. Chce od neho tiež počuť, ako stabilizovať atmosféru ohľadne VšZP.

Premiér ho podľa jeho slov informoval, že v prípade VšZP politicky vystúpi, formu nepoznal. “Konal politicky s vlastným presvedčením,” povedal Drucker. Uznal, že štátnej poisťovni ani ministerstvu sa nepodarilo zastaviť informácie o tom, že musí pre ozdravný plán šetriť na úkor pacientov. Vyjadrenia tohto typu naďalej dementuje a odmieta.

Komunikačnú výhradu má tak voči štátnej poisťovni aj sám voči sebe. “Neustáli sme spôsob komunikácie, objavili sa pochybné textácie, to je aj naša zodpovednosť,” doplnil. Poznamenal, že keď za dva týždne nedokázali situáciu zvládnuť, rozhodol sa premiér vystúpiť. “Konal ako konal.” Priznáva, že verejný telefonát Kočanovi mu príjemný nebol, ani že by nechcel byť na jeho mieste.

Poukázal na to, že Kočan si z pohľadu svojej profesionality dehonestáciu nezaslúži. Priznáva, že tému ozdravovania a opatrení VšZP komunikačne nezvládol, nerobil by však z neho preto “vagabunda”.

Premiér Fico vyzval v utorok (7. 3.) riaditeľa VšZP, aby stiahol jej “nezmyselný” ozdravný plán. Vzájomný telefonát zverejnil šéf kabinetu na sociálnej sieti Facebook. Kočana kritizoval za návrhy na zmenu podmienok predpisovania niektorých liekov či úvahy o skončení preplácania plienok zo zdravotného poistenia.

Liberáli dnes vyhlásili, že ak majú Drucker a Kočan štipku hrdosti, odstúpia. VšZP by mal podľa Sas šéfovať sám Fico, dôkazom toho má byť spomínaný telefonát. Odporúčajú tiež hneď potom, ako sa ozdravný plán vyhodí do koša, ako chce premiér uvaliť na štátnu poisťovňu nútenú správu. Vysokým školám, ktoré vyučujú marketing, zase radia, aby zaznamenali, že zásadné politické rozhodnutia v oblasti zdravotníctva robí predseda vlády telefonicky, s kamerou a pomocou Facebooku.

Spomínané návrhy na zmenu predpisovania niektorých liekov, ktoré nesúviseli s ozdravným plánom, VšZP už stiahla. Minister Drucker dnes avizoval, že by sa tak malo stať aj v prípade prílohy k ozdravnému plánu. V tej sa spomínajú ako návrhy na diskusiu možnosti ďalšieho šetrenia v podobe plošného zníženie úhrad liekov na recept či vyradenie viacerých zdravotníckych pomôcok ako postele, plienky či pomôcky na osobnú hygienu z kategorizačného zoznamu. Priznal, že aj keď plán sám schvaľoval, túto prílohu si nevšimol.
Zdroj: TASR
Foto: TASR