Nigérijská sestrička zomrela na ebolu; ochorelo ďalších päť ľudí

3-28a5b2d986677e220dbcd70bb84132f5e7930d44

Nigérijský minister zdravotníctva Onyebuchi Chukwu dnes oznámil, že na ebolu zomrela nigérijská ošetrovateľka a krajina má päť ďalších potvrdených prípadov tohto vírusového ochorenia. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Minister uviedol, že prípady eboly liečia v izolácii v nigérijskom Lagose, najväčšom meste subsaharskej Afriky s 21 miliónmi obyvateľov.

Zdravotná sestra ošetrovala muža, ktorý pricestoval z Libérie a zomrel na ebolu v Lagose minulý mesiac.

Medzi piatimi ďalšími potvrdenými prípadmi sú údajne pracovníci zdravotníctva, ktorí liečili libérijsko-amerického občana Patricka Sawyera – ten bol chorý už pri prílete do Lagosu a zomrel o niekoľko dní 25. júla.

Stav Američanky nakazenej vírusom ebola sa zlepšuje

Američanka, ktorá sa v Libérii nakazila vírusom ebola a následne ju previezli do Spojených štátov, je slabá, ale vykazuje známky zlepšenia. Napísala to dnes agentúra AP s odvolaním sa na manžela pacientky Davida Writebola.

Manžel 59-ročnej Nancy Writebolovej opísal jej stav ako “postupujúci”, povedal Bruce Johnson, prezident humanitárnej organizácie SIM USA.

Podobne ako v prípade už skôr prevezeného lekára Kenta Brantlyho poskytujú špecialisti aj tejto misionárke experimentálny preparát od výrobcu z kalifornského San Diega, ktorý sa opiera o protilátky.

Podľa informácií spravodajskej televízie CNN sa zdravotný stav 33-ročného Brantlyho po podaní tohto prípravku v priebehu jedinej hodiny zlepšil. Experti sú však vzhľadom na fakt, že preparát nebol doteraz testovaný na ľuďoch, s prognózami a s ohľadom na možné riziká veľmi zdržanliví.

David Writebol, ktorý sa stále nachádza v Libérii, dodal, že rodina už zvažovala pohrebné prípravy, ale teraz cíti úľavu a je opatrne optimistický. Ocenil liečbu, ktorú jeho manželke poskytli v Afrike.

EÚ pripravuje oficiálne stanovisko k šíreniu vírusu ebola 

Európska únia je znepokojená rýchlym šírením vírusu ebola v krajinách západnej Afriky. Vlády viacerých členských štátov už upozornili svojich občanov, aby radšej necestovali do Guiney, Libérie či Sierra Leone, kde si epidémia vyžiadala už vyše 900 obetí. Európska komisia (EK) chystá oficiálne vyhlásenie o zaujatí stanoviska, ktoré by malo byť zverejnené v piatok 8. augusta.

Podľa diplomatických zdrojov z prostredia EÚ, vyhlásenie pripravuje eurokomisár pre zdravie Tonio Borg, pravdepodobne v súčinnosti s eurokomisárkou pre humanitárnu pomoc a krízové situácie Kristalinou Georgievovou.

EÚ, ako najväčší poskytovateľ humanitárnej pomoci v globálnom meradle, sa pravdepodobne pridá k ďalším medzinárodným organizáciám, ktoré sa rozhodli finančne pomôcť v boji proti šíreniu vírusu ebola. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) avizovala v uplynulých dňoch program boja proti epidémii za 100 miliónov dolárov. Okolo 149 miliónov eur uvoľní na pomoc najviac postihnutým africkým štátom aj Svetová banka.

Vírus ebola sa dostane na európsky kontinent, nakoľko Španielsko pristúpilo na to, že prevezie domov duchovného Miguela Pajaresa, ktorý sa infikoval vírusom eboly v Libérii. Sedemdesiatpäťročný kňaz osem rokov pracoval v Libérii pre jednu mimovládnu organizáciu. Prítomnosť vírusu v jeho organizme potvrdil pondelkový test. Kňaz, ktorý je veľmi slabý a trpí vysokými horúčkami sa sťažuje na zlé podmienky v nemocnici v Monrovii.

Španielska vláda sa po silnom tlaku verejnosti rozhodla pre repatriáciu Pajaresa. Informáciu pre agentúru Reuters v utorok potvrdilo španielske ministerstvo zdravotníctva. Španielska vláda spresnila, že bude postupovať v súlade s postupmi WHO, platnými pre takéto prípady.

Španielske ministerstvo obrany dnes oznámilo, že lietadlo Airbus 310 je pripravené na let do Libérie, aby priviezlo späť do vlasti misionárskeho kňaza. Ministerstvo dodalo, že sa dokončujú prípravy odletu, ale nie je ešte známe, kedy lietadlo vyštartuje. Pajares má podľa vlastných slov zlé skúsenosti so starostlivosťou v Libérii. “Nepomáhajú nám”, povedal.

Popri duchovnom sú v nemocnici v Monrovii hospitalizované s rovnakou diagnózou aj dve misionárky, sestry Chantal Pascaline Mutwamene z Konga a Paciencia Melgarová z Rovníkovej Guiney. Celkove je od 1. augusta v karanténe šesť misionárov. Podľa mimovládnej organizácie Nadácia Juan Ciudad sú pomery v nemocnici veľmi zlé. Internetovú petíciu za jeho prevoz podporilo približne 75.000 Španielov.

Proti vírusu ebola nie je žiadny známy liek a neexistuje žiadna vakcína na ochranu proti tejto chorobe.

Zdroj: TASR

Foto: TASR