Novú budovu Nemocnice Sv. Michala otvoria v Bratislave na jeseň

Výstavba zariadenia s kapacitou 110 lôžok a 50 ambulanciami si vyžiada celkovo 50 miliónov eur.

Na snímke vizualizácia Nemocnice svätého Michala v Bratislave.    Foto: TASR/KMV MV SR

Novú budovu Nemocnice sv. Michala by mali v centre hlavného mesta otvoriť koncom tohto roka. Ako dnes avizoval minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), v októbri by mala byť nemocnica skolaudovaná, v novembri by ju mali otvoriť. Slúžiť má najmä verejnosti. Minister odhaduje, že asi desať percent starostlivosti sa bude poskytovať vojakom, policajtom či záchranárom.

Výstavba zariadenia s kapacitou 110 lôžok a 50 ambulanciami si vyžiada celkovo 50 miliónov eur. Za vyše 22 miliónov sa ide v súčasnosti nakupovať zdravotnícka technika, podľa Kaliňáka má ísť o najmodernejšie vybavenie. Z tendra na stovky položiek vyšla víťazne firma E-BA tpz. Kaliňák je presvedčený, že súťaž prebehla transparentne, pričom poukázal, že vďaka aukcii sa podarilo predpokladanú cenu zákazky znížiť.Nemocnica má mať spomínaných 110 lôžok pre akútnych pacientov, v prípade potreby bude možné naraz hospitalizovať 140 ľudí. Šéf rezortu vnútra, pod ktorého nemocnica spadá, si vie predstaviť, že by sa jej kapacita mohla rozšíriť až na 200 lôžok. Potrebná by však bola dostavba a ústupky zo strany mesta, uviedol Kaliňák.

“Bude poskytovať služby všeobecnej nemocnice pre všetkých pacientov, ktorí budú mať záujem,” skonštatoval na margo zariadenia s tým, že je určené nielen pre ľudí zo Starého Mesta, ale aj širšieho okolia. Podotkol však, že nemocnica nedokáže nahradiť starostlivosť v takom rozsahu, ako poskytovala zatvorená nemocnica na Bezručovej ulici a nemocnica na Mickiewiczovej. Tá by mala skončiť pre plánovanú výstavbu novej nemocnice na Patrónke. Základný kameň novej nemocnice položili v septembri 2013. V lôžkovej časti sa budú o pacientov starať na 11 oddeleniach, sú to napríklad všeobecná chirurgia, intenzívna medicína, resuscitácia, ortopédia, gynekológia, urológia, neurológia a ďalšie.

Nemocnica svätého Michala vznikla v roku 2008. V roku 2009 sa zlúčila s Nemocnicou Ministerstva obrany SR. Okrem budovy na Cintorínskej ul. má prevádzku aj na bratislavskej Patrónke. Tam by mala vyrásť v budúcnosti podľa vládnych plánov nová univerzitná nemocnica.

Zdroj: TASR
Foto: TASR, fotolia.com