Výskyt HIV by znížila legalizácia prostitúcie, tvrdia dánski vedci

Hiv Aids

Dánski vedci predstavili na medzinárodnej konferencii o AIDS, ktorá sa konala v júli tohto roku v austrálskom Melbourne, zaujímavé závery svojej štúdie. “Ešte je pred nami dlhá cesta a množstvo prekážok, ktoré budeme musieť prekonať, než budeme môcť hovoriť o lieku proti AIDS,” povedal pre agentúru Reuters Ole Schmeltz Sogard, ktorý bol šéfom výskumného tímu na univerzite v dánskom Aarhuse. Práve preto treba podľa dánskych výskumníkov využiť všetky prostriedky na prevenciu šírenia tejto neliečiteľnej choroby.

Vedci z Dánska dospeli k zisteniu, že v troch krajinách, na ktoré sa vo svojom výskume zamerali – Keňa, India a Kanada – by dekriminalizáciou prostitúcie mohol klesnúť počet ľudí nakazených HIV aspoň o tretinu. Podľa ich názoru sa prostitútky z obáv pred zatknutím vyhýbajú lekárskym prehliadkam, so zdravotníkmi komunikujú minimálne a kondómy používajú iba sporadicky. Kondóm pre nich nie je prostriedkom ochrany zdravia, ale považujú ho za potenciálne riziko pri zatknutí. Policajti použité kondómy totiž využívajú ako dôkazný materiál.

Tento názor vyvolal v odbornej aj laickej verejnosti búrlivú reakciu, pretože nie všetky dotknuté zložky (politici, polícia, sociálni pracovníci) súhlasia s legalizáciou prostitúcie. Bola by to podľa nich časovaná bomba a takýto krok by spôsobil veľa problémov v zdravotníckej, sociálnej aj trestno-právnej praxi.

V súčasnosti sa odhaduje, že na svete existuje približne 35 miliónov ľudí nakazených vírusov HIV a od začiatku 80. rokov 20. storočia, kedy bolo ochorenie AIDS a jeho vyvolávateľ identifikované, mu podľahlo asi 39 miliónov pacientov. Hoci súčasná antivirotická liečba dokáže ochorenie a jeho vývoj spomaliť, stále ho však nie je možné vyliečiť. Keďže lekárska obec vníma problém značnej bezmocnosti v terapii tejto choroby veľmi intenzívne, jedno z letných čísiel časopisu Lancet bolo venované práve tejto problematike.

Autor: poly

Foto: fotolia.com