Pacient sa má k lieku dostať do 48 hodín, inak hrozia mastné pokuty

Two pharmacists in pharmacy consulting

Za nedodanie liekov na recept budú po novom hroziť vysoké sankcie. Od 1.4. 2017 vstúpila do účinnosti časť novely zákona o liekoch, ktorá prináša tzv. emergentný systém. V rámci neho sa má pacient k lieku dostať do 48 hodín. Systém nahlasovania už funguje.

Emergentný systém zabezpečuje povinnosti držiteľa registrácie, teda výrobcu, spolu s distribútorom a lekárňou vydať pacientovi liek do 48 hodín pod hrozbou vysokej sankcie,” vysvetlil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Lekáreň zašle výrobcovi alebo distribútorovi anonymizovaný recept. Pokiaľ liek nedodajú, bude hroziť pokuta do 100.000 eur, v prípade opakovania až milión eur.

Podobná povinnosť platila aj doteraz, podľa šéfa rezortu sa však veľmi nedodržiavala. Ozrejmil, že lekárne síce mali 24-hodinovú lehotu na výdaj lieku pacientovi, povinnosť však už neplatila pre výrobcov a distribútorov. “Sankcie za nedodržiavanie boli veľmi nízke, a preto sa ani nedodržiavali,” poznamenal.

Slovenská lekárnická komora (SLeK) verí, že po spustení emergentného systému sa systém na hlásenie nedostupnosti liekov bude v priebehu niekoľkých mesiacov využívať už len minimálne. Asociácia dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok (ADL) túto legislatívnu zmenu koncom roka kritizovala, podľa nej to prinesie v praxi problémy. Očakáva, že jeho zavedenie povedie k opätovnému otvoreniu novely.

Novela zákona o liekoch upravuje podmienky reexportu liekov. Platná je od prvého januára tohto roka. Distribučné firmy nemôžu za hranice viac vyvážať tie, ktoré sú hradené z verejného zdravotného poistenia. Dá sa to iba v prípade súhlasu ich výrobcu. Za nedodržiavanie zákona hrozia pokuty až jeden milión eur.

Ministerstvo už preveruje pre podozrenie z neoprávneného vývozu dve distribučné spoločnosti. Drucker avizoval tvrdé tresty pre tých, ktorí budú porušovať novú legislatívu.

“Diera”, cez ktorú mizli lieky pre pacientov, sa však podľa jeho slov zatvorila. Hlásení o chýbajúcich liekoch je podľa ministerstva zdravotníctva výrazne menej. “Aktuálne evidujeme 11-krát menej hlásení ako napríklad v októbri minulého roka,” povedala pre TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Lieky zo Slovenska v minulých rokoch často smerovali do krajín západnej Európy, kde je ich cena vyššia. K dispozícii tak neboli mnohé antipsychotiká, antibiotiká, antiepileptiká, antikoagulanciá, ale aj lieky pre onkopacientov.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com