Pacienta nakazeného ebolou poslali najskôr z pohotovosti domov

Worker in protective chemical suit. Space for your text.
Pacient, ktorý priniesol ebolu do Spojených štátov amerických, išiel najskôr so zdravotnými problémami minulý týždeň na nemocničnú pohotovosť v Dallase, ale poslali ho odtiaľ domov, hoci povedal sestre, že pricestoval zo západnej Afriky.Priznala to v stredu Texaská presbyteriánska nemocnica v Dallase, ktorá svojím rozhodnutím mohla vystaviť riziku nakazenia ebolou ďalších ľudí. Píše o tom dnes agentúra AP.Pacienta hospitalizovali o niekoľko dní – po zhoršení zdravotného stavu ho tam priviezla sanitka.Na druhý deň po potvrdení pacientovej diagnózy začal deväťčlenný zdravotnícky tím mapovať ľudí, s ktorými bol nakazený v blízkom kontakte po tom, ako 24. septembra ochorel. Medzi 12-18 ľuďmi je aj trojčlenná posádka sanitky, ktorá muža prevážala do nemocnice a niekoľko detí v školopovinnom veku z jeho príbuzenstva.Zdravotníci ich budú kontrolovať denne počas 21 dní, čo je inkubačná lehota eboly.

“Musíme sa zamerať na to, aby sme prelomili reťaz prenosu,” povedal v stredu pre AP riaditeľ Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) dr. Tom Frieden. CDC lekárom pripomenula, že sa majú pýtať pacientov so symptómami eboly, či sa vrátili zo zahraničia.

Pacient vo štvrtok na pohotovosti v nemocnici povedal zdravotnej sestre, že pricestoval do USA na návštevu z Afriky, ale tá túto informáciu nepostúpila ďalej, uviedol dr. Mark Lester. Dostal antibiotiká a poslali ho domov, uviedla jeho sestra Mai Wureh. Jej ebolou nainfikovaný brat sa volá Thomas Eric Duncan. Od nedele je v nemocničnej izolácii. Nachádza sa vo vážnom, ale stabilizovanom stave. Podľa epidemiológa nemocnice dr. Edwarda Goodmana mal pri prvej návšteve nemocnice horúčku a bolesti brucha, ale nevracal ani nemal hnačky.

V západnej Afrike ebola podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) nakazila už vyše 7100 ľudí a najmenej 3300 z nich zabila.

Američan nakazený ebolou opustil Libériu 19. septembra; z Bruselu priletel na Dullesovo letisko neďaleko Washingtonu, kde prestúpil na let do Dallasu. Tam ponavštevoval príbuzných, kým začal byť o štyri či päť dní chorý.

Zdroj: TASR
Foto: fotolia.com