Peľ inváznych rastlín vystriedali vo vzduchu spóry plesní

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Monitorovacie stanice v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Trnave, Nitre a Žiline v uplynulých dňoch zaznamenali na väčšine územia Slovenska pokles celkových denných koncentrácií peľu v ovzduší. Vystriedali ich vysoké koncentrácie spór plesní v ovzduší. Informovala o tom RNDr. Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom Peľovej informačnej služby (PIS) v SR.

„Vplyvom ochladenia a zrážkovej činnosti sme zvýšené koncentrácie peľu nezaznamenali ani u najsilnejších alergénov tohto obdobia – paliny a ambrózie. V Bratislave peľ ambrózie dosiahol najvyššiu hladinu len 45 peľových zŕn na meter kubický vzduchu, na ostatnom území boli koncentrácie jej peľu v minimálnych množstvách. Všetky monitorovacie stanice zaznamenali tiež už len mizivý počet peľových zŕn slabo alergizujúcej pŕhľavy i peľu tráv z čeľade lipnicovitých. Okrem paliny, ambrózie, tráv a pŕhľavy sa v ovzduší vyskytoval ojedinele peľ skorocelu, štiavu, rastlín z čeľade mrkvovitých, mrlíkovitých, astrovitých a chmeľu. Denné koncentrácie spór plesní v ovzduší sa však udržiavali na väčšine územia vo veľmi vysokých koncentráciách“, konštatuje k peľovej situácii v ovzduší nad Slovenskom RNDr. Janka Lafférsová

Ako sa uvádza v tlačovej správe Márie Tolnayovej, hovorkyne RÚVZ, peľové spektrum tento týždeň na celom území Slovenska ostáva nezmenené, denné koncentrácie peľu sa budú pohybovať už len v nízkych hladinách. Pre polinotikov je nepríjemnou správou len to, že vo veľmi vysokých koncentráciách sa budú vyskytovať ešte denné koncentrácie spór- plesní.

Ako upozorňuje RNDr. Lafférsová, spóry sa vyskytujú v ovzduší v rôznych koncentráciách, ktoré sa pohybujú od pár kusov cez niekoľko desiatok až stoviek v metri kubickom vzduchu. Ich počet v tomto období viac-menej kopíruje počasie tak, že stúpa vždy so zvýšením denných a nočných teplôt. Spóry sa tvoria v obrovských množstvách (slúžia na rozmnožovanie), majú výbornú vznášanlivosť a teda aj schopnosť presúvať sa ovzduším na veľké vzdialenosti, či pretrvávať v ovzduší dlhý čas.

Respiračná alergia na huby postihuje 20 – 30 percent ľudí s atopickým exémom (atopikov) a približne šesť percent celej populácie. Alergické ochorenia spôsobené antigénmi húb sú hlavne alergická astma a nádcha. Výskyt týchto húb sa spája s rozpadom lístia, vyskytujú sa v pôde, ale aj v bytoch, najmä nedostatočné vetraných, ako aj na potravinách, v neudržiavaných chladničkách, vlhkých okenných rámoch, či v zatuchnutých textíliách. K zníženiu výskytu spór plesní v ovzduší do alergologicky nevýznamných hladín prispejú až snehové zrážky spolu so silnými mrazmi. Podrobnejšie informácie môžete nájsť aj na www.alergia.sk, www.zdravie.sk.

Ilustračné foto: archív redakcie