Pre vrtuľníky bude prieskum na ministerstve, rozhodol výbor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Členovia Výboru NR SR pre zdravotníctvo na dnešnom mimoriadnom rokovaní odsúhlasili, že na ministerstve zdravotníctva sa uskutoční poslanecký prieskum kvôli päťdňovému výpadku platnosti licencií dvoch staníc vrtuľníkovej záchrannej služby, v Bratislave a v Trenčíne, ku ktorému došlo od 12. septembra.

Opoziční poslanci si myslia, že ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská by mala za to odstúpiť z funkcie. Ona to však odmieta s tým, že rezort musel dodržať zákon v procese výberového konania a výpadok dvoch staníc neznamená, že nebola zabezpečená adekvátna zdravotná starostlivosť o občanov. Naviac, ministerka ešte 16. septembra podala podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, aby prešetril prípad z obdobia spomínaných neplatných licencií dvoch leteckých staníc, kedy po dopravnej nehode pri Skalici pacientka pri prevoze do nemocnice sanitkou zomrela.

Ministerstvo vypísalo tender na prevádzkovanie staníc leteckej záchranky ešte v máji. Kvôli vyššiemu počtu uchádzačov o prevádzkovanie leteckej záchranky v Bratislave a Trenčíne výberová komisia rozhodovala dlhšie a tým došlo k vypršaniu starej licencie skôr, než bolo rozhodnuté o nových. Na Slovensku je v súčasnosti sedem leteckých staníc záchrannej zdravotnej služby: v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Nitre, Poprade, Trenčíne a v Žiline.

 

Ilustračné foto: redakcia