Počas leta získavali prax v bratislavskej nemocnici stovky medikov

Young doctors during a consultation

Viac ako 500 budúcich lekárov získalo v lete prax v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB), ktorá je najväčšou na Slovensku. “Študenti majú množstvo otázok, ktoré sú legitímne. Nie vždy sú už pevne rozhodnutí počas letných praxí, čo chcú alebo nechcú robiť. Je to pre nich také oťukávanie sa s realitou, ktorú môžu nasať len v praxi a na klinických oddeleniach,” hovorí Daniel Knapp, lekár Kliniky úrazovej chirurgie SZU a UNB.

V UNB sa liečia tie najvážnejšie prípady a pacienti v ťažkých stavoch aj z regiónov. “Len pri pozorovaní ktoréhokoľvek lekára sa naučím veľmi veľa, nakoľko každý má svoj originálny prístup k medicíne. V ľudskom tele jedno s druhým súvisí, preto už len to, že som na oddelení prítomný, ma učí, ako do toho vidieť, ako nad tým rozmýšľať a prepájať to dokopy tak, aby sme pacientov zdravotný problém čo najlepšie vyriešili a pomohli mu,” povedal študent medicíny Michal Skurák.

Niektorí študenti boli zaradení aj do operačného programu. “Snažíme sa im dávať priestor napríklad na zašitie rán, aby vedeli ‘šiciu’ techniku. Pravdaže, každá operácia je individuálna a má množstvo aspektov, preto je na usúdení operatéra, do čoho študenta pustí. Pri každom zákroku, kde je študent prítomný, naberie množstvo skúseností, či už teoretických alebo praktických,” priblížil traumatológ Tomáš Heger, zástupca riaditeľa UNB pre Nemocnicu akad. L. Dérera na Kramároch.

Poznamenal, že pre lekárov je prioritou nielen vrátiť zdravie a zachrániť život, ale aj odovzdávanie skúseností študentom a vychovávanie kvalitných odborníkov do budúcnosti. “Preto ich berieme s plnou vážnosťou a snažíme sa im odovzdať čo najviac skúseností,” zhrnul.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com