Pôrodnosť v Nemecku v roku 2014 stúpla, populácia však starne

ID-100141619

Pôrodnosť v Nemecku v roku 2014 už tretí rok po sebe vzrástla, pričom dosiahla najvyššiu úroveň za posledných 25 rokov. Údaje dnes zverejnil Spolkový štatistický úrad (Destatis), informovala agentúra DPA.

Nemecká žena mala v roku 2014 v priemere 1,47 dieťaťa, v roku 2013 išlo len o 1,42 ratolesti. Krajina s najsilnejšiu ekonomikou v Európe však zaznamenáva v posledných rokoch jednu z vôbec najnižších pôrodností vo svete, čo zvyšuje tlak na sociálny štát, keď sa ťažisko nemeckej populácie výrazne presúva z ľudí aktívne zapojených do pracovného procesu na ľudí v dôchodkovom veku, spresnila DPA.

Starnutie populácie sa značne prejavuje aj v nedostatku pracovných síl. V novembri zaznamenali v Nemecku 600.000 neobsadených pracovných miest.

Pôrodnosť v Nemecku však bola v roku 2014 najvyššia od roku 1990, keď začal Destatis takéto údaje zhromažďovať pre zjednotené Nemecko. Na 1000 žien v krajine pripadlo vlani 56 novorodencov a priemerný vek prvorodičky predstavoval 29,5 roka, čo je o dva mesiace viac než v roku 2013. Pre porovnanie, v roku 1990 mala nemecká prvorodička v priemere 24,8 roka.

Nemecká vláda sa v posledných rokoch pokúša rôznymi výhodami motivovať páry, aby mali deti, dodala DPA. Viacerí analytici sa domnievajú, že problémy spôsobené so starnutím populácie by mohli pomôcť vyriešiť aj prichádzajúci migranti, z ktorých väčšina je mladšia ako 25 rokov. Podľa neoficiálnych odhadov by malo do Nemecka len v tomto roku prísť vyše milióna migrantov.

Agentúra Reuters doplnila, že hodnoty pôrodnosti sa výraznejšie rôznia v západných a východných spolkových štátoch Nemecka, pričom vo východnej časti sa ženám v priemere narodí viac detí.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com