Postoj WHO k zisteniam IARC o červenom mäse

WHO-EN-Slov

Špecializovaná agentúra WHO pre výskum rakoviny (International Agency for Cancer Research, IARC) vyhlásila, že existuje vzťah medzi konzumáciou červeného mäsa a vznikom kolorektálneho karcinómu (rakovinou hrubého čreva a konečníka), pričom dôležitú úlohu zohráva množstvo a kvalita skonzumovaného mäsa. Červené mäso sú všetky druhy svalového mäsa z cicavcov ako hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, baranie, konské alebo kozie mäso.

IARC na základe uskutočnených štúdií vyhlásila, že

-       pre spracované červené mäso je dostatok dôkazov, aby bolo klasifikované ako ľudský karcinogén.  Pod spracovaním rozumieme napríklad konzervovanie, údenie, fermentáciu, nadmerné solenie. Rozsiahle štúdie dokazujú, že už 50g spracovaného mäsa za deň môže zvýšiť výskyt rakoviny o takmer dvadsať percent.

-       pre surové červené mäso je dostatok dôkazov, aby bolo klasifikované ako potenciálny ľudský karcinogén.

Podľa IARCu pri tepelnom spracovaní mäsa vznikajú heterocyklické aromatické amíny, nitrozamíny a polycyklické aromatické hydrokarbóny – všetko látky, ktoré sú jednoznačne karcinnogénne. Pre tie dnes platí odporúčanie, aby „ich obsah bol v potravinových výrobkoch minimalizovaný na najnižšiu možnú úroveň“ (odporúčanie JEFCA – Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives).

Úlohou WHO je zmysluplne uplatniť tieto nové vedecké poznatky do politík a odporúčaní na ochranu zdravia pred odvrátiteľným poškodením.

WHO bude naďalej spolupracovať s odborníkmi z IARC-u a z členských štátov, aby tam, kde je to potrebné, zadefinovali štandardizované postupy pre výrobu a normy pre prítomnosť klasifikovaných škodlivých látok. WHO pripraví odporúčania pre členské štáty ako postupovať, aby zdravie ich občanov nebolo vystavené riziku, ktoré je vedecky podložené. Dnes má WHO viac dôkazov a argumentov, aby mohla vypracovať jednoznačnejšie odporúčania pre odbornú aj laickú verejnosť.

WHO a FAO už v roku 2002 informovali, že nadmerná konzumácia mäsových výrobkov zohráva úlohu v etiológii onkologických ochorení najmä ak ide o spracované mäso.  WHO upozorňovala na tieto riziká vo svojich strategických materiáloch týkajúcich sa výživy a prevencie chronických neprenosných ochorení, najmä onkologických.

Aj to bol dôvod, prečo sa IARC tejto problematike začala intenzívne venovať a po viac než desiatich rokoch štúdií jej pracovníci prezentovali vyššie uvedené zistenia.

Viac informácií nájdete na:

- http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A.pdf

- http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/

Autor: Kancelária WHO na Slovensku

Foto: Kancelária WHO na Slovensku