Postupoval štátny tajomník MZ SR v rozpore s ústavným zákonom?

mario-miklosi-nestandard2

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Mário Mikloši by mal podľa nezaradeného poslanca Národnej rady SR a podpredsedu #Siete Miroslava Beblavého skončiť vo funkcii. Dôvodom sú zmluvy medzi jeho firmou a štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). Podľa Beblavého ich podpisoval aj ako štátny tajomník. “Toto konanie je neprijateľné bez ohľadu na literu zákona, je to neprijateľný konflikt záujmov,” vyhlásil Beblavý. Podal preto podnet na parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.

“Mário Mikloši vo funkcii štátneho tajomníka MZ SR nepodpísal so VšZP žiadnu zmluvu ani dodatok k zmluve,” reagoval hovorca ministerstva Peter Bubla. Poukázal, že jediným konateľom firmy je manželka štátneho tajomníka, pričom on už vo vedení spoločnosti od decembra minulého roka nepôsobí. Podľa obchodného registra je Mikloši vo firme spoločníkom.

Štátny tajomník vlastní so svojou manželkou spoločnosť Uroflexx, ktorá okrem iného prevádzkuje urologickú ambulanciu v Bratislave. Beblavý tvrdí, že zmluvy za spoločnosť so štátnou poisťovňou podpisoval aj po tom, čo sa stal vlani v novembri štátnym tajomníkom. Firme sa mal následne “zázračne” zvýšiť zisk. Minulý rok končila v pluse 21.000 eur, kým roky predtým bola v strate.

“Zisk vytvorila preto, že napriek rovnakým nákladom tejto firmy zrazu narástli tržby oproti roku 2013 o 113 percent,” doplnil Beblavý.

Takéto konanie je podľa neho nielen neetické, ale aj v rozpore s ústavným zákonom o konflikte záujmov. Ten verejným funkcionárom zakazuje sprostredkúvať pre seba či ich blízkych obchodný styk so štátnymi firmami. “M. Mikloši tým, že vystupoval pri zmluvách so VšZP na strane dodávateľa a podpisoval za neho zmluvy, sprostredkúval pre sebe blízku právnickú osobu obchodný styk s právnickou osobou s majetkovou účasťou štátu. Po takomto flagrantnom konflikte záujmov mal byť z funkcie štátneho tajomníka okamžite odvolaný,” zhrnul Beblavý.

Podľa Bublu však Mikloši vo funkcii štátneho tajomníka s VšZP žiadnu zmluvu nepodpísal. Ministerstvo odmietlo aj to, že by si Uroflexx po nástupe Miklošiho na post štátneho tajomníka prilepšil. “Dodatkami zmlúv nebol navýšený celkový finančný objem v prospech spoločnosti. Paušálne sa menili hodnoty bodu tak ako i u ostatných poskytovateľov špecializovanej ambulantnej starostlivosti v odbore urológia,” uzavrel Bubla.

Podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smer-SD) poslanec Beblavý nemal presné informácie alebo cielene zavádzal a klamal. Odmietol, že by Mikloši ako štátny tajomník podpisoval zmluvy so štátnou poisťovňou. Žiadny konflikt záujmov preto v jeho prípade nevidí.

“Štátny tajomník M. Mikloši nepodpisoval dodatky k zmluvám, nakoľko nie je konateľom spoločnosti Uroflexx. Na dodatkoch k zmluvám figuruje len podpis pani Miklošiovej,” uviedla hovorkyňa VšZP Petra Balážová. Podľa jej slov spoločnosť neoznámila poisťovni, že Mikloši skončil ako konateľ spoločnosti. Krajská pobočka ho tak mala ďalej uvádzať na dodatkoch k zmluvám, aj keď ich už nepodpisoval.

Zdroj: TASR

Foto: pravda.sk