Práca popri škole je nevyhnutná

schützen

Študenti, ktorí sa rozhodli študovať na vysokej škole dobre vedia, že práca popri škole je pre nich nevyhnutnou záležitosťou. Mnohí majú to šťastie, že si nájdu prácu vo svojom obore. Väčšou skupinou sú však tí žiaci, ktorí pracujú v úplne odlišnej sfére.

Podľa mladej študentky žurnalistiky Anny, je nájsť si prácu v jej obore celkom náročné. “Už dlhé mesiace si hľadám vhodnú prácu. Keďže som v prvom ročníku, mnoho ľudí sa vyhovára práve na vek. Že som príliš mladá a hľadajú niekoho s praxou,” dodáva študentka, ktorá sa nakoniec musela zamestnať v predajni s oblečením. Ako sama tvrdí, práca nie je náročná, ale za tie mesiace ju to nikde neposunulo.

V inej situácii sa nachádza Martin, ktorý študuje vysokú školu, ktorá je zameraná skôr technicky. O prácu núdzu nemá. Martin totiž hneď v prvom ročníku nastúpil do automobilovej firmy, kde dalii zaujímavú ponuku. “Už počas začiatkov sme sa dohodli, že ak sa uchytím vo firme, budem môcť ostať a dokonca mi ponúknu lepšie platové ohodnotenie.”

Odborník poukazuje na fakt, že mladí ľudia nie sú dostatočné pripravení na takúto prácu. Problém vidí aj v zamestnávateľoch, ktorí sa častokrát boja zamestnať študenta. Tvrdí však, že ak by firmy mladých ľudí prijímali a “budovali”, mohlo by sa to odraziť v budúcnosti. “Poznám mnoho prípadov, kedy firma dlhé roky pracovala s mladými ľuďmi, ktorí tam pracujú dodnes. A po skončení školy naplno pracujú vo firmách, kde začínali, ako študenti,” dodáva na záver odborník Pavol Novák.

Autor: Michal Hajtol

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com