Právne analýzy v kauze platených parkovísk stáli UNB 22.000 eur

parking

Veľa či málo? Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) dala právnikom posúdiť možnosti vypovedania zmluvy na prenájom parkovísk pred dvoma bratislavskými nemocnicami. Ako uviedla agentúra TASR, dve právne analýzy ju stáli 22.000 eur.

Hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská uviedla, že dve právne analýzy boli vytvorené s ročným odstupom. V každom prípade víťaz prešiel riadnym verejným obstarávaním a firma mala poskytnúť aj právne služby, vypracovanie právnych stanovísk a podaní. “Uvedená suma je súhrnná,” povedala hovorkyňa. Škody z nenapĺňania zmluvy alebo odstúpenia bez relevantného právneho dôvodu podľa nej navyše prevyšujú 1,5 milióna eur. “UNB považuje náklady vynaložené na právne služby za zodpovedajúce vážnosti dopadov,” podčiarkla Stano Maťašovská. Voči tvrdeniam odborárov UNB pripravuje právne kroky na ochranu dobrého mena a jej renomé.

“O právne analýzy sa pravdepodobne opiera aj vedenie UNB, keď tvrdí, že koncesnú zmluvu k parkoviskám nie je možné vypovedať, ani inak právne zrušiť,” uviedol predseda LOZ Peter Visolajský. Podľa neho je zarážajúce, že si právna firma “za takúto obrovskú sumu nevšimla, že pozemky pod parkoviskami nie sú majetkom nemocnice a teda ich ani nemocnica nemôže dať do prenájmu”. Táto skutočnosť bola podľa Stano Maťašovskej nemocnici známa od začiatku. “Faktom je, že predmetom koncesnej zmluvy nebol pozemok, ale stavba, ktorá je majetkom štátu v správe UNB,” dodala.

Odborári z ružinovskej a petržalskej nemocnice ešte v piatok (30.5.) vyzvali riaditeľa UNB Miroslava Bdžocha, aby ukončil koncesnú zmluvu na spoplatnenie parkovísk. Odvolávajú sa na predbežné opatrenie Okresného súdu Bratislava II, ktoré v apríli tohto roka zakázalo vyberať pred parkoviskom v Petržalke parkovné. UNB však hovorí, že si počká na konečný verdikt súdu.

Okrem toho odborári vyzvali aj starostu Petržalky, aby dal odstrániť “čierne stavby na nemocničnom parkovisku”, čím myslia rampy a elektrickú prípojku na parkovisku, keďže podľa odborárov boli postavené bez stavebného povolenia a na pozemkoch mesta Bratislava, nie nemocnice. TASR požiadala o reakciu mestskú časť Petržalka, doposiaľ stanovisko neposkytli.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com